Denník N

Najväčším hrdinom Tour je Američan, ktorý jazdí so zlomenou lopatkou. Pozornosť médií využil na zbierku

K zbierke sa vo veľkom pridali fanúšikovia aj jeho súper z pelotónu Tour de France.

Cyklisti často pretekajú so zraneniami, nad ktorými zostáva stáť rozum. Trojtýždňovým pretekom obetovali mesiace prípravy, a ak sa cítia aspoň trochu schopní pomôcť svojim kolegom, postavia sa na štart.

Bývalý cyklista Tyler Hamilton, ktorý vo svojej knihe Tajné preteky odhalil dopingové praktiky v časoch Lanca Armstronga, okrem iného opísal aj svoju účasť na Tour de France 2003.

Hamilton si v prvej etape zlomil kľúčnu kosť, no napriek veľkým bolestiam dokončil celú Tour na skvelom štvrtom mieste. Od bolesti zatínal zuby tak silno, že si jedenásť zubov zbrúsil až na koreň.

Veľkým hrdinom priebehu tohtoročnej Tour de France je americký cyklista Lawson Craddock. 26-ročný jazdec mal podobne ako Hamilton hneď v prvej etape pád, utrpel ľahšiu zlomeninu lopatky a tržná rana na obočí si vyžiadala niekoľko stehov.

Cyklista utrpel pád po tom, čo niekto pred ním odhodil fľašku. „Ak ste na takomto bicykli, môže to byť ako ručný granát. Ani som to nevidel, pamätám si len, ako som padal na cestu,“ povedal.

Craddock sa však po ošetrení so sebazaprením vrátil do pretekov a etapu dokončil ako posledný s osemminútovou stratou. Posledný bol aj v druhej etape, no diváci mu za jeho odhodlanie venovali obrovský aplauz.

Jazdec tímu EF Education First-Drapac má špeciálnu motiváciu, aby pokračoval.

Spustil zbierku

Craddock sa rozhodol, že vo svojom nešťastí nájde pozitívum a spustí zbierku na opravu cyklistického velodrómu v Houstone. Práve na tomto mieste začal s cyklistikou, no velodróm vlani poškodil hurikán Harvey.

„Zlomená lopatka a niekoľko stehov nie je spôsob, ako som chcel začať Tour. Ale tento Texasan bude bojovať tak dlho, ako to len pôjde. Venujem sto dolárov Alkek velodrómu za každú etapu, ktorú dokončím,“ napísal na Twitteri.

Sto dolárov možno pri platoch napríklad profesionálnych futbalistov vyzerá ako malá suma, avšak pre cyklistického

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie