Denník N

Hrdinom je tréner, ktorý nemá občianstvo. Chlapcov v jaskyni učil meditovať a šetriť energiou

Tréner Ekk na videu z jaskyne a na civilnej fotografii. Zdroj – The Nation/Youtube
Tréner Ekk na videu z jaskyne a na civilnej fotografii. Zdroj – The Nation/Youtube

Záchrana v jaskyni sa mohla skončiť tragicky, na konci zlyhala pumpa a voda začala rýchlo stúpať.

Záchrana thajských futbalistov z čiastočne zatopenej jaskyne sa skončila šťastne, no mohlo to dopadnúť aj inak. Tri hodiny po tom, ako jaskyňu opustil posledný uväznený – 25-ročný tréner – sa pokazila hlavná pumpa, ktorá odčerpávala vodu z jaskyne.

Voda v jaskyni okamžite začala stúpať. V tom čase bolo vo vnútri ešte asi 100 záchranárov. Traja austrálski záchranári boli práve v komore číslo 3, akejsi základni potápačov, keď sa to stalo.

„Začuli sme výkriky, pretože hlavná pumpa zlyhala a voda začala stúpať. Z kopca priplávali čelovky a voda sa výrazne dvíhala,“ povedali pre Guardian. Podľa novinára austrálskej televízie Channel 10 voda stúpala „centimeter za minútu“.

Nikomu sa však nič nestalo a záchranári opustili jaskyňu v poriadku. V prípade, že by sa pumpa pokazila počas záchrany detí, celá operácia by sa mohla skomplikovať, ak nie horšie. Zachránené deti sú „silné a zdravé“, v utorok ukázali ich zábery z nemocnice. Ich rodiny sú v nemocnici a deti chcú večer pozerať majstrovstvá sveta vo futbale.

Prvé zábery detí z nemocnice

Z ruky do ruky

Pumpa pomáhala znižovať hladinu vody v jaskyni a vďaka nej sa chlapci a ich tréneri potápali menej, ako sa pôvodne predpokladalo. Ako napísal austrálsky denník Sydney Morning Herald, deti v jaskyni presúvali po „suchu“ 300 metrov a potom nasledovalo 10- až 20-metrové potápanie, často cez komplikované úseky.

Tento vzorec sa viackrát zopakoval. Keď sa dostali do komory číslo 3, záchranári urobili živú reťaz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie