Denník N

Galérie na Liptove a Turci majú problém. Jedna zrejme vystavovala falzifikáty, riaditeľka druhej čelí petícii za odvolanie

Turčianska galéria v Martine. Foto – TGM
Turčianska galéria v Martine. Foto – TGM

Je to výsledok výberových konaní na župách, ktoré galérie spravujú, upozorňujú odborníci. Na miesta riaditeľov regionálnych galérií sa často dostanú ľudia bez skúseností a potrebnej kvalifikácie.

Dve galérie v správe žilinskej župy čelia problémom. V Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa sa pracovníci galérie otvoreným listom dištancujú od predajnej výstavy Františka Ringa Čecha, ktorá práve v galérii prebieha. Začiatkom júna tu však zažili čosi ešte horšie. Polícia zabavila spolu osemnásť diel z výstavy obrazov Rudolfa Filu pre podozrenie, že ide o falzifikáty.

Turčianska galéria v Martine na tom nie je oveľa lepšie. Z galérie odišlo za posledných pätnásť mesiacov deväť zamestnancov. Galéria v súčasnosti nemá žiadneho odborného pracovníka, kurátora zbierky ani riadneho správcu depozitu. Bývalí zamestnanci prosili o pomoc vedenie župy a spísali už aj verejnú petíciu za odvolanie riaditeľky Alexandry Rybárovej.

Okrem jej odvolania požadujú, aby došlo k zmene podmienok výberových konaní na takéto pozície.

„Je zrejmé, že napriek snahe oboch riaditeliek tieto galérie nie sú dobre spravované. Problémy sú výsledkom nekompetentnosti a z nej vyplývajúcej ľahkovážnosti, pričom v oboch prípadoch je už vážne narušená aj reputácia galérií ako profesionálnych inštitúcií. Myslím, že pokračovať v takomto garde je neúnosné,“ komentuje situáciu v galériách Alexandra Kusá, šéfka Slovenskej národnej galérie.

Vstupný interiér Turčianskej galérie v Martine. Jej bývalí zamestnanci a jedna súčasná zamestnankyňa podpísali petíciu za odvolanie riaditeľky a upozorňujú na šikanu. Foto – AG
Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, kde zrejme vystavovali početné falzifikáty zo súkromnej zbierky. Foto – GPMB

Krik a nadávky boli bežné

Na situáciu v Turčianskej galérii v Martine upozorňoval ako jeden z prvých Adam Galko, absolvent pedagogiky výtvarného umenia v Trnave. Dnes spolu s ostatnými bývalými kolegami stojí aj za petíciou za odvolanie riaditeľky Alexandry Rybárovej.

„Keď ma do galérie zobrali ešte ako študenta, bol som nadšený. Vždy som túto galériu vnímal na úrovni, Martin bol predsa kultúrnym centrom, myslel som si, že kultúra tam má tradíciu,“ hovorí Adam Galko.

Do galérie prišiel v septembri 2017 s pozitívnym nasadením. „Vedel som, že z galérie pod jej vedením už odišlo niekoľko zamestnancov, ale myslel som si, že je to len súčasť nejakej premyslenej zmeny k lepšiemu,“ hovorí Galko.

Alexandra Rybárová sa do pozície riaditeľky dostala výberovým konaním na župe pod vedením Juraja Blanára (SMER-SD). Predtým pôsobila na župe na útvare hlavného kontrolóra a ešte predtým na ekonomických pozíciách v súkromnom sektore, s oblasťou kultúry nemala žiadne skúsenosti.

Adam Galko čakal mesiac, dva, 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie