Denník N

Chorváti popri radosti z futbalu riešia aj škandál, do ktorého je namočený kapitán Modrić

Chorvátska prezidentka pred zápasom s Dánskom na MS v 2018 v Rusku. Foto - tasr/ap
Chorvátska prezidentka pred zápasom s Dánskom na MS v 2018 v Rusku. Foto – tasr/ap

Hviezdneho Luku Modrića obvinili z krivej prísahy a v miestnom futbale je stále veľký zmätok.

Pred dvadsiatimi rokmi na svetovom šampionáte vo Francúzsku Chorváti prekvapili, keď sa pri svojej historicky prvej účasti na turnaji po slávnom víťazstve vo štvrťfinále nad Nemeckom dostali až do semifinále. Potom síce prehrali s Francúzmi (1:2), ale ľudia po celom svete si krajinu ihneď začali spájať so skvelými futbalistami.

Ich najväčšia hviezda, útočník Davor Šuker, so šiestimi gólmi najlepší strelec MS 1998, pre Denník N povedal: „V Chorvátsku sme mali vojnu a veľa futbalových fanúšikov na svete nevedelo, čo je Chorvátsko. MS 1998 pomohli, aby ľudia Chorvátsko spoznali a zistili, že máme dobrých futbalistov. Podľa mňa to je dôležité aj pre deti – aby reprezentácia hrala, mala vlajku, znak, symboly – aby deti mohli byť hrdé. Keď ste na ihrisku, reprezentujete celý národ.“

Úspešná futbalová reprezentácia sa koncom deväťdesiatych rokov stala symbolom novej krajiny so stále čerstvými spomienkami na vojnu na Balkáne. Chorvátsko vtedy chcelo vstúpiť do Európskej únie a futbal sa stal prostriedkom reklamy pre politikov, ktorí mu pripisovali väčší význam. Hráčov bežne opisovali ako „hrdinov“ alebo „bojovníkov“. Franjo Tudman, prvý prezident samostatného Chorvátska, povedal, že „futbalové víťazstvá vytvárajú identitu národa rovnako ako vojny“. O futbalových reprezentantoch hovoril ako o „najlepších veľvyslancoch krajiny“.

Po dvadsiatich rokoch je však situácia iná. Chorvátsko má viacero problémov, napríklad emigráciu a nezamestnanosť mladých. Hoci jeho futbalový tím aktuálne patrí k svetovej špičke a dostať sa v priebehu dvadsiatich rokov dva razy do semifinále svetového šampionátu by bol pre každú krajinu so štyrmi miliónmi obyvateľov obrovský úspech, ľudia sa už na futbalovú reprezentáciu pozerajú inak.

„Koncept patriotizmu – veľký pohon pre športovcov, ktorí v deväťdesiatych rokoch Chorvátsko reprezentovali na medzinárodnej úrovni, aj pre verejnosť, ktorá ich podporovala – bol zneužitý verejnými činiteľmi, z ktorých sa neskôr stali zloduchovia konajúci iba pre seba, tak veľa ráz, že zvyčajne nejde o nič iné ako o deku, ktorá zakrýva všetko, čo je v spoločnosti zlé. Chorvátsko v roku 2018 je národ rozdelený mnohými odlišnými otázkami a futbal nie je výnimkou,“ napísal miestny novinár Aleksandar Holiga pre The Guardian.

Hodnotíme semifinále Chorvátsko – Anglicko:

Príďte si pozrieť finále v nedeľu do bratislavského KC Dunaj. Hostia: Samuel Slovák a Samuel Marec.

Obvinenie Modrića

Keď sa chorvátskym futbalistom darilo, politici sa s nimi vždy radi stretávali. Ich zápasy v Rusku navštevuje aj súčasná prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovićová, ktorá na tribúne oslavuje góly Chorvátska a podľa mnohých si robí kampaň pred budúcoročnými voľbami. Po osemfinále s Dánskom gratulovala hráčom v šatni a videá z toho uverejnili na jej sociálnych sieťach. Je na nich vidieť, ako objíma trénera Zlatka Dalića a potom postupne jednotlivých hráčov – aj napríklad Ivana Strinića oblečeného iba v slipoch.

Gratuluje aj Lukovi Modrićovi: najväčšej hviezde tímu a skvelému záložníkovi Realu Madrid, ktorého však pred štartom svetového šampionátu doma obvinili z krivej prísahy. Modrića vypočúvali kvôli kauze okolo bývalého výkonného riaditeľa Dinama Záhreb Zdravka Mamića, opisovaného aj ako najmocnejšieho muža v chorvátskom futbale. Obvinili ho z toho, že z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie