Denník N

Boli lepšie mužstvá, ale vo finále je Chorvátsko

Luka Modrič na MS 2018. Foto – TASR/AP
Luka Modrič na MS 2018. Foto – TASR/AP

Tri predĺženia a dva penaltové rozstrely. Chorvátska reprezentácia sa napriek obrovským vnútorným problémom prebojovala do finále MS 2018.

Od čias Uruguaja, ktorý sa do finále majstrovstiev sveta dostal v roku 1950 (a vyhral ich), sa to žiadnej inej malej krajine nepodarilo. Určite nie takej malej. Lenže povedzte si to nahlas: 1950. To neboli len iné časy, ale iná doba, iný svet a úplne iný šport.

Zvykli sme si na to, že futbal sa na jednej strane vyrovnáva a majstrovstvá sveta sú plné prekvapení, ale na strane druhej sme si zvykli aj na to, že nakoniec tam aj tak vždy ostanú tí istí a jeden z nich to vyhrá. Presne podľa predpokladov.

A tu zrazu – Chorváti a nielen tak obyčajne. Ten postup bol akýkoľvek, ale určite nie hladký; do finále sa doslova prebojovali. Cez tri predĺženia a dva jedenástkové rozstrely. Vlastne odohrali o jeden celý zápas viac a na konci semifinále s Anglickom to bolo vidieť. A predsa sa im to podarilo.

Pravda je taká, že ak máte v strede poľa Modrića s Rakitićom, momentálne pravdepodobne najlepšie duo záložníkov na svete, do finále majstrovstiev sveta sa vám postupuje výrazne ľahšie.

Pravda je však aj taká, že ak máte v strede obrany Domagoja Vidu a Dejana Lovrena,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie