Denník N

Trump údajne pohrozil odchodom z NATO, chce dve percentá na obranu rýchlejšie

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Pre Trumpa sa vo štvrtok menil rozvrh samitu NATO.

Samit NATO v Bruseli sa vo štvrtok zmenil na chaos, keď americký prezident Donald Trump pozmenil jeho rozvrh. Prinútil ostatných členov Aliancie, aby sa neplánovane venovali výdavkom na rozpočet. Dlhodobo kritizuje Európanov, že nedávajú dostatok peňazí na armádu.

Diplomatické zdroje magazínu Politico tvrdili, že Trump za zatvorenými dverami pohrozil, že Spojené štáty vystúpia z NATO, ak krajiny nezačnú okamžite plniť svoje finančné záväzky, teda dávať najmenej 2 percentá HDP na obranu. Podľa zdrojov Trump chcel, aby štyri najbohatšie krajiny plnili tento záväzok už od januára 2019.

„Toto je z jedného, ale dobrého zdroja. Trump povedal spojencom dnes ráno, že pokiaľ najbohatšie ekonomiky (rozumej Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko) nedosiahnu cieľ 2 percentá HDP v januári, ‚urobíme našu vlastnú vec‘. Ak sa to potvrdí, je to mimoriadna hrozba,“ napísala na Twitteri korešpondentka britského The Times Deborah Haynesová.

Podľa jej zdroja po týchto Trumpových slovách nasledovalo zo strany ostatných 28 členov „úplne ohromujúce ticho a následne totálna panika“.

„Niektorí predstavitelia vyzývajú na opatrnosť pred interpretovaním Trumpových slov, ale hovoria, že spojenci jasne počuli hrozbu,“ píše Politico. „Nepadlo to tak doslovne,“ povedal slovenský prezident Andrej Kiska slovenským novinárom na otázku, či sa Trump vyhrážal odchodom.

V súčasnosti okrem USA dávajú 2 percentá do armády len štyri krajiny Aliancie (Grécko, Británia, Estónsko a Lotyšsko). Do roku 2024 to podľa plánu bude celkovo 17 z 29 štátov – vrátane Slovenska.

Momentálne dávame na obranu 1,2 percenta, no v roku 2020 to má byť 1,6 a v roku 2024 už požadované dve percentá.

Mimoriadne zasadnutie

Trump svoje hrozby povedal na stretnutí krajín NATO s lídrami Gruzínska a Ukrajiny. Generálny tajomník NATO okamžite pozmenil rozvrh a zvolal mimoriadne stretnutie, kde sa mali preberať výdavky na armádu.

„Zastavte rotačky. NATO práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie