Denník N

Merkelová vs Trump: prečo má americký prezident problémy s Nemeckom?

Trump sa dostal do konfliktu so spojencami aj na stretnutí G7 v Kanade. Foto – TASR/AP
Trump sa dostal do konfliktu so spojencami aj na stretnutí G7 v Kanade. Foto – TASR/AP

Merkelová a Nemecko sú pravidelne cieľom Trumpových útokov.

Byť terčom útoku Donalda Trumpa nie je nič nezvyčajné. Americký prezident pravidelne uráža svojich politických súperov, médiá, ale aj podriadených, kolegov a spojencov. Medzi lídrov spriatelených štátov, ktorí to od Trumpa „schytajú“ najčastejšie, patrí Angela Merkelová.

Trump už Nemecko kritizoval za jeho obchodnú politiku, postoje k utečencom aj za to, že do USA vyvážajú priveľa áut. V stredu na samite NATO v Bruseli na Nemcov zaútočil zatiaľ najsilnejšie.

Zaskočenému tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi povedal, že Nemecko je rukojemníkom Ruska, pretože z neho dováža príliš veľa plynu. „Mali by sme sa porozprávať o miliardách a miliardách dolárov, ktoré sa platia štátu, pred ktorým vás máme chrániť,“ povedal Trump.

Jeho slová prekvapili európskych diplomatov a dokonca aj republikánov. Šéf komisie pre zahraničné vzťahy v senáte Bob Corker Trumpovi odkázal, že jeho rétorika škodí Spojeným štátom, a jeho vyjadrenia označil za „úder do tváre našich priateľov“.

Merkelová zničila Nemecko

Trumpov vzťah s Merkelovou je veľmi napätý a kancelárka je pravidelne terčom útokov amerického prezidenta. Poradcovia kancelárky tvrdia, že ak spolu telefonujú, Trump sa od prvej chvíle

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie