Denník N

Samuel Slovák: Chorváti sú úspešní aj vďaka tomu, že malé ihriská majú otvorené pre všetkých

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tvrdiť, že Francúzsko hrá nudný futbal, môže iba slepý, hovorí bývalý slovenský reprezentant.

Francúzi hrajú výborný futbal a kto tvrdí, že je nudný, môže byť iba slepý, myslí si Samuel Slovák. V nedeľu bude hosťom Denníka N v bratislavskom KC Dunaj, v ktorom bude spolu s blogerom Samom Marcom rozoberať finálový zápas Chorvátsko – Francúzsko. Vstup je voľný.

Komu budete vo finále fandiť?

Chorvátom, vždy fandím krajinám, ktoré sú papierovo slabšie. V semifinále proti Anglicku ukázali nezlomnosť. V prvom polčase sa im nedarilo, v druhom zvýšili obrátky a boli lepšími. Majú hráčov ako Modrić, Perišić, Mandžukić, čo sú vynikajúci futbalisti.

Fanúšikovia hundrú na štýl Francúzov, ktorý síce je efektívny, ale nie divácky atraktívny.

Francúzi hrajú výborný futbal, je veľmi ťažké dať im gól. Ide o vyvážené mužstvo s výbornými hráčmi, ktorí tvrdo pracujú pre tím. Najlepšie kontrolujú zápasy, hrajú veľmi účelne a vynikajúco bránia.

Z pohľadu fanúšika to však môže byť nuda.

Francúzsko hrá výborne, má hráčov ako Mbappé, Pogba, Griezmann. Tvrdiť, že Francúzsko hrá nudný futbal, môže iba slepý.

Čo musel tréner Didier Deschamps spraviť, aby jeho hviezdy hrali tak tímovo?

Musí byť osobnosť, aby ho hráči rešpektovali. Musí za sebou mať niečo ako hráč a byť aj skúsený tréner. Mužstvo vie, že keď bude trénera nasledovať, bude z toho mať prospech.

Chorváti cestou do finále trikrát hrali predĺženie, z toho dvakrát prešli cez penalty. Asi nebude náhoda, že trikrát zvládli taký napätý záver.

Chorváti sa po dlhých rokoch interných hádok konečne stali tímom, tréner ich dokázal spojiť. Veľkú úlohu hrajú Modrić s Rakitićom, ktorí hrávajú v konkurenčných kluboch, ale za reprezentáciu ťahajú fantasticky. Keď sa pozrieme, akých majú hráčov, nikoho ich úspech neprekvapuje. V prvom rade však podľa mňa ide o dobrú kamarátsku partiu hráčov.

Samuel Slovák (42)

Bývalý slovenský futbalový reprezentant. Zahral si za Nitru, Slovan Bratislava, CD Tenerife, Liberec a Norimberg. Po ukončení aktívnej kariéry trénoval Slovan Bratislava a Slovan Liberec, momentálne je hlavným koordinátorom mládeže v Slovenskom futbalovom zväze.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo hráči vnútorne prežívajú pred finále majstrovstiev sveta?

Neviem, nehral som taký zápas a už asi ani nebudem. (smiech) Pre každého profesionálneho futbalistu je to zápas, ktorý je extrémne dôležitý. Chorváti ešte nikdy nehrali dôležitejší zápas a sú si toho vedomí. Zároveň treba povedať, že Modrić s Rakitićom už hrali vo finále Ligy majstrov, s tlakom vedia pracovať bez problémov. Je dôležité, aby sa nezľakli toho, že sú 90 minút od víťazstva, čo sa takejto maličkej krajine podarilo len raz – Uruguaju v roku 1950.

Ako môže vyzerať finálový zápas?

Francúzom ťažko dať gól, no ani Chorváti vám nedajú nič zadarmo. Ak dá Francúzsko gól ako prvé, je už ťažko zdolateľné, veľmi dobre bráni. Chorváti by museli dobýjať a Mbappé by mal obrovský priestor na brejky. Ťažko predpovedať, ako to dopadne, futbal je do veľkej miery založený na náhode.

Prečo majú Chorváti v porovnaní so Slovenskom takých dobrých futbalistov?

Dokážu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie