Denník N

Bojíte sa, že dostanete osýpky? Ako zistíte, či ste očkovaní a nemusíte sa preočkovať?

Na snímke leták o preventívnom očkovaní proti osýpkam v Nemocnici Svet zdravia v Michalovciach. Foto – TASR
Na snímke leták o preventívnom očkovaní proti osýpkam v Nemocnici Svet zdravia v Michalovciach. Foto – TASR

Aktualizované 20.7. Na východe Slovenska je najväčšia epidémia osýpok za posledných 20 rokov, počet nakazených ľudí prekročil číslo 200. Čo by ste mali o ochorení vedieť?

V Michalovciach sa šíri najväčšia epidémia osýpok na Slovensku za posledných 20 rokov. Podozrenie na osýpky sa už objavili aj v Trebišove a vo Vranove nad Topľou. U niektorých ľudí to vyvoláva strach, či osýpky takisto nemôžu dostať.

Ako zistím, či som zaočkovaný/zaočkovaná?

Ak neviete, či ste boli v detstve zaočkovaní, alebo či máte obidve očkovania (preočkovanie je v 11 rokoch), najlepšie bude opýtať sa všeobecného lekára. Ten by mal mať informácie o očkovaní vo vašej zdravotnej karte.

Počul som o nestabilných vakcínach – o čo išlo?

Na Slovensku sa povinne očkuje proti osýpkam od roku 1969. Prvýkrát boli očkovaní ľudia, ktorí sa narodili v roku 1968.

V tej dobe sa však očkovalo nestabilnou vakcínou – podmienkou jej skladovania bolo uloženie pri teplote mínus 20 stupňov Celzia. To sa v tom čase nedalo u pediatrov dobre zabezpečiť.

Týmito vakcínami boli očkovaní ľudia narodení v rokoch 1968 až 1985. Ľudia narodení v spomínaných rokoch sú tak dnes v takzvanej rizikovej skupine, a to napriek tomu, že sa v tej dobe očkovanie neodmietalo a zaočkovanosť na Slovensku bola vysoká.

Od polovice 80. rokov 20. storočia dodnes sa už očkuje proti osýpkam vakcínou, ktorú môžete uskladniť už pri 4 až 8 stupňoch Celzia a je oveľa stabilnejšia.

Čo ľudia, ktorí neboli očkovaní?

Ako sú na tom s odolnosťou proti nákaze osýpkami ľudia, ktorí sa narodili pred povinným očkovaním,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Osýpky

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie