Denník N

Matky a olympionici

Čím viac detí žena privedie na svet, tým horší dôchodok bude mať.

Autorka je poslankyňa Európskeho parlamentu za KDH

S potešením som si prečítala článok Moniky Kompaníkovej v Denníku N. Ono je to totiž naozaj tak, že materstvo znamená pre mnohé zamestnané ženy finančný postih. Prvýkrát vtedy, keď sa jediným zdrojom ich príjmu stane materská a neskôr prípadne rodičovská dávka. A druhýkrát vtedy, keď zistí, že za čas strávený starostlivosťou o narodené dieťa za ňu štát platil dôchodkové odvody zo 60 percent percent všeobecného vymeriavacieho základu – teda priemernej mzdy.

V roku 2014 bola priemerná mzda 858 eur. Šesťdesiat percent z tejto sumy predstavuje 514,80 eura. Na porovnanie: najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (563 eur). S istým zjednodušením sa dá povedať, že z pohľadu budúceho dôchodku sa našim ženám viac oplatí zamestnať sa v hoteli alebo reštaurácii, než priviesť na svet potomka a poskytnúť mu starostlivosť, ktorú potrebuje. Alebo ešte inak: čím viac detí žena privedie na svet, tým horší dôchodok bude mať.

Je smutné, ak olympijský víťaz alebo majster sveta na dôchodku živorí, pretože namiesto kariéry obetoval všetky sily tomu, aby úspešne reprezentoval svoju vlasť. No je ešte smutnejšie, ak má živoriť matka piatich detí. Chápem pohnútky navrhovateľov zákona o garantovanom dôchodku pre medailistov. Ale jedným dychom dodávam, že rovnaký, ak nie dokonca väčší nárok na dorovnanie dôchodkov na slušnú úroveň majú aj matky.

Minimálny dôchodok bude v tomto roku 269,50 eura. Bojím sa, že jeho poberateľkami budú väčšinou ženy. To sa musí čo najskôr zmeniť.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie