Denník N

Námestie slobody v Bratislave sa začína meniť, pribudne detské ihrisko aj nové trávniky

Návrh rekonštrukcie Námestia slobody v Bratislave. Vizualizácia - 2021 + LABAK
Návrh rekonštrukcie Námestia slobody v Bratislave. Vizualizácia – 2021 + LABAK

Mesto začalo v spolupráci so súkromným developerom opravovať Námestie slobody v Bratislave, prvé zmeny by malo byť vidno do jesene.

Koncom mája začalo na Námestí slobody pracovať mesto, tento týždeň sa k nemu pridáva aj developer HB Reavis. Prostredníctvom svojho občianskeho združenia Dobré m(i)esto prisľúbil pomoc s revitalizáciou roky upadajúceho priestoru v centre Bratislavy.

V prvej etape prác má byť vyčistená, opravená a vymenená dlažba, repasované betónové povrchy a zrenovovaný mobiliár. Pribudne nový závlahový systém, detské ihrisko, workoutové ihrisko, nová zeleň aj trávniky. Oprava fontány je naplánovaná až v ďalšej etape.

Mesto na opravu dlažby a chodníkov vyčlenilo 300-tisíc eur, Dobré m(i)esto plánuje investovať 500-tisíc eur a ďalších asi 150-tisíc v podobe materiálnej a technologickej pomoci svojich partnerov a dodávateľov.

Revitalizácia námestia sa uskutočňuje na základe návrhu ateliérov 2021 a LABAK, ktorý v minuloročnej súťaži návrhov „zvíťazil“ na treťom mieste, prvé dve miesta udelené neboli. S mestom a jeho partnerom sa ateliér dohodol aj na vypracovaní podrobnejšej štúdie. Projektovú dokumentáciu už však vypracúva ateliér Siebert Talaš, ktorý spolupracuje s developerom.

„Nie je to ideálna situácia, ale tak bola nastavená už súťaž. Ako autorom návrhu nám záleží na tom, aby to dopadlo dobre, ale naše práva nie sú bezhraničné. Zatiaľ spolu s partnermi komunikujeme, niektoré časti rozpracovaného projektu sme mali možnosť konzultovať počas podrobnejšieho rozpracovania, detské ihrisko nakoniec kreslia priamo kolegovia z LABAKu,“ hovorí Peter Lényi z ateliéru 2021.

Vizualizácia revitalizácie Námestia slobody v Bratislave z dielne ateliérov 2021 a LABAK. V prvej etape, ktorá sa práve začína realizovať, vznikne workoutové ihrisko aj ihrisko pre deti. Na štúdii pracovali autori Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký, Michaela Lörinczová, Jana Kvasniaková, Michal Marcinov, Matúš Antolík, Andrej Morávek, Katarína Stanislavová, Miroslava Daňová, Monika Bočková, Dominika Štrbíková.

Do jesene by na námestí malo pribudnúť aj detské ihrisko. Vizualizácia 2021 + LABAK

V prvej etape budú zrealizované iba ihriská, návrh však ráta s ďalšími architektonickými vstupmi v podobe toaliet, pódia, bufetu, novinového stánku či čajového domčeka.

V smere od Fakulty architektúry STU by mala byť plocha so strechou, slúžiaca ako multifunkčné pódium na rôzne akcie.

„Kazateľnica“ by mohla poslúžiť aj v prípade verejných zhromaždení.

Úprav zatiaľ v porovnaní s návrhom nie je veľa

Ich návrh oslovil porotu súťaže najmä tým, že sa nesnažil z námestia urobiť niečo úplne iné, ale vychádzal z jeho pôvodnej štruktúry.

„Nerobme žiadne hrubé čiary, žiadne prehnané zmeny status quo. Namiesto toho sa radšej pokúsme o pochopenie, usmernenie, mierne redefinovanie a doplnenie,“ stálo v návrhu predstavenom v novembri. Podľa neho má teraz dôjsť k úprave trávnatých plôch, ktoré by mali byť po novom ľahko prístupné pre verejnosť, alebo k vytvoreniu detského a workoutového ihriska.

Podobných menších zásahov obsahuje návrh viacero – plochu so strechou, ktorá by slúžila ako pódium pred Fakultou architektúry STU, čajový domček, verejné toalety, bufet, novinový stánok alebo „kazateľnicu“, vyvýšený pult, ktorý by mohol slúžiť napríklad počas verejných zhromaždení. Či budú aj zrealizované, sa ukáže neskôr.

Všetky tieto prvky, ale aj úpravy pôvodného mobiliáru, návrhy nových lavičiek, svietidiel či riešenie separovaného odpadu, rozpracovali ateliéry 2021 + LABAK v štúdii spolu s prizvanými odborníkmi. Odpadové hospodárstvo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie