Denník N

Vláda vie, že namiesto migov si môžeme ochranu dočasne a lacno prenajať od spojencov

Dvanásť stíhačiek MiG-29, ktoré dnes armáda využíva, získalo Slovensko v 90. rokoch v rámci deblokácií. Foto – TASR
Dvanásť stíhačiek MiG-29, ktoré dnes armáda využíva, získalo Slovensko v 90. rokoch v rámci deblokácií. Foto – TASR

SNS neumožnila o lietadlách diskutovať, preto sa nehovorilo o tom, že sa migov môžeme zbaviť skôr ako o štyri roky, aj keď si kúpime F-16.

Rozhodnutie kúpiť americké stíhačky F-16 neznamená len to, že kúpime najmodernejšiu dostupnú techniku. Znamená aj to, že na zastaranej ruskej budeme lietať približne o dva roky dlhšie, ako keby sme si namiesto F-16 kúpili slabšie, ale lacnejšie švédske gripeny.

Dlhšia závislosť od Putina je len časťou problému. Uchopiteľnejšie sú náklady na udržiavanie notoricky poruchových a na prevádzku drahých migov. Presné informácie o tom, koľko to bude najbližšie štyri roky stáť, nemáme. No odhady hovoria o 120 až 200 miliónoch eur. Keby to znamenalo, že za túto sumu budeme mať plnohodnotné lietadlá schopné plniť všetky úlohy, dajme tomu. Lenže my za ňu v lepšom prípade udržíme aktuálny stav. A ten je horší než zlý.

Verejne dostupná správa ponúka o našich MiG-29 tristný pohľad:

– „Lietadlá dlhodobo neplnia merateľné ukazovatele bezpečnosti letov vo vzťahu k požadovaného náletu na letový incident a ani nedosahujú potrebnou mierou prevádzkovej spoľahlivosti.“ V preklade to znamená, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie