Denník N

Rooseveltova nemocnica má byť usmievavá

Riaditeľka chce mať usmievavú nemocnicu.
Riaditeľka chce mať usmievavú nemocnicu.

Z Otvorenej a transparentnej nemocnice by mali odchádzať spokojní a informovaní pacienti.

Vyškolený personál, lekári a zdravotné sestry, nové infocentrum a poskytovanie detailných informácií pre pacientov, zverejňovanie zmlúv a finančných transakcií na internete, nový etický kódex a osobitná antikorupčná linka. Takto by mala vyzerať transparentná Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici a po nej aj ďalšie.

Otvorená transparentná nemocnica

Pilotný projekt Otvorená nemocnica v Banskej Bystrici, na ktorom spolupracovali aj ľudia z Transparency International Slovensko, sa stane postupne súčasťou štátnych nemocníc.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák ohlásil na jún finančný audit vo všetkých nemocniciach, od ktorého sa budú odvíjať ďalšie opatrenia k transparentnosti.

Na weboch štátnych nemocníc budú postupne pribúdať anonymné antikorupčné linky, kde môžu ľudia ohlasovať porušenia zákona alebo korupciu. Na existujúcej oficiálnej centrálnej internetovej stránke ministerstva zdravotníctva využívali túto možnosť zriedkavo.

Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková tvrdí, že ide o zásadnú zmenu v prístupe k zamestnancom aj pacientom. Dodala, že jedine v transparentnom prostredí s informovanými pacientmi a zamestnancami sa dá viesť konštruktívny dialóg.

„Pacientov už objednávame vo všetkých ambulanciách na konkrétny čas a nemusia čakať pred ambulanciami. Zamestnanci sa podieľajú na riadení nemocnice a zúčastňujú sa na operatívnych poradách vedenia. Pracujeme na etickom kódexe, ktorý okrem iného upraví aj správanie personálu k pacientom,“ konštatovala Lapuníková.

Povinné školenia personálu

Lekári a zdravotné sestry chodia na povinné komunikačné tréningy, aby dodržiavali štandardy správania sa k pacientom. Externá firma najprv sondovala, aká je situácia v nemocniciach. Použili na to agentov a na základe výsledkov pripravili tréningové programy.

V projekte financovanom Európskou úniou vyškolili približne dve tisíc vedúcich zamestnancov slovenských štátnych nemocníc, vrátane Rooseveltovej.

„Pacienti hodnotili negatívne dĺžku času, ktorú im zamestnanci nemocnice venujú, ale očakávali aj pozitívnejší prístup,“ dodala riaditeľka.

Koncom uplynulého roku minister Čislák vymenil riaditeľov troch štátnych nemocníc vrátane Rooseveltovej pre predražené zmluvy na dodávku stravy s externými firmami. Zmluvy uzatvorili podľa neho v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách.

Bývalý riaditeľ Vladimír Baláž sa nestotožnil s názorom ministerstva, napriek tomu odstúpil. Vyhlásil, že ak bolo podmienkou predložiť zmluvy vláde, malo to urobiť ministerstvo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie