Denník N

Vláda utajila kľúčový spor o stíhačky a ponížila pri tom Hodnotu za peniaze

O nákupe amerických stíhačiek informovala vláda po skončení rokovania. Foto N – Tomáš Benedikovič
O nákupe amerických stíhačiek informovala vláda po skončení rokovania. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia nevypočula analýzu Hodnoty za peniaze, preto sme možno prišli o pol miliardy eur.

Ak hovoríme o cene za nové stíhačky, tak kľúčový problém nie je, či kupujeme americké alebo švédske lietadlá, ale ide o to, koľko ich kupujeme. Požiadavka ministerstva financií, aby sa poriadne preverilo, či by nestačilo osem, prípadne desať stíhačiek namiesto štrnástich, neprešla.

Ostalo pri želaniach SNS, respektíve vojakov, ktorí oficiálne odmietli priznať, že na kontrolu vzdušného priestoru nad krajinou by im stačilo o 4 až 6 lietadiel menej. Pri celkovej cene za 14 strojov okolo 1,6 miliardy eur je reč o rozdiele niekde medzi 400 až 600 miliónmi eur.

Verejná časť analýzy Útvaru hodnoty za peniaze hovorí, že „ciele spôsobilosti NATO požadujú 2 lietadlá v bojovej pohotovosti“. Znamená to, že by sme mali kúpiť toľko lietadiel, aby dve boli vždy stopercentne pripravené okamžite vzlietnuť. Potiaľ nie je spor. Diskusia je o tom, koľko lietadiel treba na to, aby sme mali istotu, že dve z nich budú vždy nachystané lietať.

Ministerstvo obrany tvrdí, že „na plnenie úloh NATO, národnej zálohy a leteckého výcviku je potrebná denná dostupnosť 7-8 lietadiel (3-4 pre ostrú pohotovosť a zálohu, 4 pre bojový výcvik)“. No keďže v priemere je aj v letkách NATO približne polovica lietadiel v údržbe, potrebujeme ich podľa slovenských vojakov kúpiť štrnásť.

Analytici Útvaru hodnoty za peniaze tomu však ani po mnohých rozhovoroch s vojakmi zjavne neveria. Výsledkom je veta v analýze, že „skutočnú minimálnu potrebu lietadiel na zabezpečenie požiadaviek NATO je potrebné preveriť“.

Ľudia z ministerstva financií vysvetľujú, že slovenskí vojaci vo svojich výpočtoch rátajú aj so štyrmi dostupnými lietadlami na bojový výcvik, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Komentáre

Teraz najčítanejšie