Denník N

7 dobrých správ: V Grécku našli zrejme najstarší zápis Homérovho eposu Odysea

Švédski umelci rozdajú alternatívnu Pulitzerovu cenu, Rómovia sa dočkajú lepšieho bývania a Sloboda zvierat pomohla takmer 40-tisíc zvieratám. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Očkovacia látka proti HIV priniesla výsledky

Liečba, ktorej cieľom je poskytnúť imunitu voči rôznym kmeňom vírusu, priniesla odpoveď imunitného systému proti HIV v testoch na 393 ľuďoch. Zistená štúdia bola zverejnená v odbornom týždenníku Lancet. Teraz je potrebné vykonať ďalšie testovanie, aby sa zistilo, či imunitná odpoveď môže zabrániť infekcii HIV u ľudí.

Približne 37 miliónov ľudí na celom svete žije s HIV alebo aidsom a každý rok sa eviduje 1,8 milióna nových prípadov. Vakcína sa pre vedcov ukázala ako obrovská výzva, čiastočne aj preto, že existuje toľko druhov vírusu, ale aj preto, lebo HIV je schopný mutovať, aby unikol útoku nášho imunitného systému.

Predchádzajúce pokusy s očkovacími látkami proti HIV boli obmedzené na špecifické kmene vírusu nachádzajúce sa v určitých častiach sveta. Ale pre túto „mozaikovú“ vakcínu vyvinuli vedci liečbu pozostávajúcu z kúskov rôznych vírusov HIV. „Tieto výsledky predstavujú dôležitý míľnik,“ povedal pre BBC Dan Barouch, profesor medicíny na Harvardovej lekárskej fakulte a hlavný autor štúdie.

Účastníci z USA, Rwandy, Ugandy, Južnej Afriky a Thajska dostali štyri očkovania v priebehu 48 týždňov. Všetky kombinácie vakcín vyvolali reakciu imunitného systému proti HIV a zistilo sa, že sú bezpečné. Na druhej strane však profesor Barouch tvrdí, že zistenia je potrebné interpretovať opatrne. „Výzvy vo vývoji vakcíny proti HIV sú bezprecedentné a schopnosť vyvolať imunitné odpovede špecifické pre HIV nemusí nutne znamenať, že vakcína ochráni ľudí pred infekciou HIV,“ dodal.

Vakcína priniesla sľubné výsledky . Ilustračné foto – TASR

2. Švédski umelci plánujú udeliť alternatívnu Nobelovu cenu

Švédska akadémia tento rok neudelí Nobelovu cenu za literatúru. Skupina kultúrnych osobností sa však rozhodla, že namiesto toho udelia vlastnú verziu najprestížnejšieho literárneho ocenenia na svete ako protest proti škandálu, ktorý zasiahol akadémiu.

Nobelova cena za literatúru v roku 2018 bola v máji zrušená po obvineniach zo sexuálneho útoku proti Jeanovi-Claudovi Arnaultovi, manželovi Katariny Frostensonovej, poetky a členky švédskej akadémie. Ten bol totiž v júni obvinený zo znásilnenia.

„Založili sme preto novú akadémiu, aby sme ľuďom pripomínali, že literatúra a kultúra by mala podporovať demokraciu, transparentnosť, empatiu a rešpekt, bez privilégií, arogancie a sexizmu,“ uviedli organizátori pre britský Guardian.

V čase, keď sa ľudské hodnoty čoraz viac spochybňujú, literatúra sa stáva ešte dôležitejšou protiváhou na zastavenie kultúry ticha a útlaku. Nová akadémia to považuje za také dôležité, že najväčšia cena za literatúru na svete by mala byť udelená ešte v roku 2018. Vyzýva tak všetkých švédskych knihovníkov, aby nominovali autorov. Súťažiaci môžu pochádzať z akejkoľvek krajiny na svete a musia mať napísané aspoň dve knihy, z ktorých jedna bola publikovaná za posledných 10 rokov.

„Pri udeľovaní tejto ceny organizujeme protest. Chceme ľudom ukázať, že vážna kultúrna práca sa nemusí vyskytovať v súvislosti s donucovacími jazykmi, nezrovnalosťami alebo so zneužívaním,“ uviedla nová organizácia. V nasledujúci deň po udelení víťazov, čiže 11. decembra, sa na oficiálnej oslave nová akadémia rozpustí. Očakáva sa, že švédska akadémia oznámi v roku 2019 dvoch nositeľov Nobelovej ceny.

Odovzdávanie prestížnej Nobelovej ceny. Ilustračné foto – TASR

3. Archeológovia objavili najstarší zápis Homérovho eposu Odysea

Gréckym archeológom sa podarilo objaviť zrejme najstarší zápis Homérovho eposu Odysea.

Na juhu Grécka v starobylom meste Olympia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie