Denník N

Pevnosť Európa pred dokončením

Talianski policajti stoja pred námorným plavidlom Aquarius s africkými migrantmi na palube po ich transporte v talianskom prístave Messina na Sicílii. Foto – TASR/AP
Talianski policajti stoja pred námorným plavidlom Aquarius s africkými migrantmi na palube po ich transporte v talianskom prístave Messina na Sicílii. Foto – TASR/AP

Keď zlyhávajú európske riešenia migrácie, tri krajiny – Taliansko, Nemecko a Rakúsko – sa najnovšie rozhodli vonkajšie hranice EÚ pred migrantmi úplne uzavrieť.

Otázka, ako uzavrieť more, je pritom podobná tej, ako prevliecť ťavu uchom ihly. Stručne – ani jedno z toho nie je možné.

Ani jeden ďalší migrant

V mori plot, na rozdiel od pevniny, nevybuduješ. Do mora na každých pár metrov policajta nepostavíš. A najmä, čoraz širší tábor populistických politikov v Európe by si už konečne mohol naštudovať, že medzinárodné normy nadradené domácej legislatíve prikazujú nešťastníkov na mori zachraňovať a nie ich člny odháňať a vystavovať tak ohrozeniu života. Je to jeden z pilierov, na ktorom stojí usporiadanie sveta po 2. svetovej vojne.

Predcházajúce slová ani trochu neznamenajú podcenenie naliehavosti nájsť konečne efektívne riešenie nepochybne najväčšieho problému súčasnej Európy. Nezvládnutá migrácia a vzrast populizmu (k „nestorovi“ Orbánovi sa v tomto smere pridáva nová talianska vláda) naozaj úzko súvisia. Žiaľ, opakovane sa tak deje na základe demagógie.

Len čo ako-tak v Nemecku utíchol domáci zápas medzi koaličnou CDU (kancelárka Angela Merkel) a CSU (minister vnútra Horst Seehofer), ktorý hrozil pre vážne rozpory v otázkach riešenia migrácie koncom 70-ročného spojenectva, rakúsky Salzburg sa stal dejiskom schôdzky európskych ministrov vnútra. Iste, ďalšej v nekonečnom poradí, táto však môže byť prelomová. Upadajúci Seehofer sa svojím 63-bodovým plánom chytá povestnej slamky. Vytvára spojenectvo ochotných s hlavným cieľom uzatvorenia kľúčovej apeninskej migračnej cesty.

K jeho trom pilierom, Taliansku, Rakúsku a Nemecku, v ktorých životnom záujme je, ako tvrdia, heslo „ani jeden ďalší migrant“, sa ochotne pridáva, ako inak, V4. Vyšehradská štvorka si užíva ilúziu, že to boli práve Orbán a jeho učeníci, kto od roku 2015 zvyšku Európy ukázal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie