Denník N

Spojenci pomaly zisťujú ako Trump funguje. Ide mu o efekt, nie o výsledok, hovorí bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO

Tomáš Valášek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Valášek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prvýkrát vidíme amerického lídra, ktorý je nastavený otočiť sa NATO chrbtom, hovorí Tomáš Valášek.

Západní lídri podľa neho zistili, že získať si Trumpa je nemožné, na samite NATO ho už trochu ignorovali. „Trump je prezident, ktorý, zdá sa, neverí v žiadne spojenectvá,“ hovorí Tomáš Valášek, bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO, momentálne riaditeľ think-tanku Carnegie Europe a vplyvný bruselský analytik.

Zároveň dodáva, že sa to neprejavilo v americkej politike voči NATO, pretože Aliancia je aj v USA populárna.

Čo sa vlastne vo štvrtok počas samitu NATO stalo?

Pomaly ale isto zisťujeme, ako prezident Trump funguje. Začína byť jasné, že či už je to pre vlastný pocit, alebo je to pre voličov doma v Spojených štátoch, má potrebu ukazovať, že iné členské krajiny robia tak, ako on povie. Po prvom dni, ktorý bol relatívne konsenzuálny, mal pocit, že spojenci nechápu, ako urgentne potrebuje, aby navýšili vojenské rozpočty. Tak to spravil klasicky trumpovsky. Zmenil tému rokovania, prerušil rokovanie s Ukrajinou a Gruzínskom a zvolal mimoriadne zasadnutie na túto tému. A skončilo sa to tiež trumpovsky, teda bez nejakého veľkého záväzku. Vyhlásením, ktoré si každý líder interpretuje inak.

Prečo tak americký prezident koná?

Trump nerozmýšľa ako tradičný politik, ktorý keď niečo povie, chce mať proces, ktorý ho privedie k výsledku. On často hovorí veci len preto, aby mohol pred kamerami povedať, že niečo dosiahol. Ide mu viac o efekt a nie o výsledok. Aj teraz dosiahol, že je v USA, ale aj inde vnímaný ako človek, ktorý buchol päsťou po stole a prinútil spojencov zvýšiť vojenské výdavky. Spojenci si to však vysvetľujú inak, ako povedal taliansky premiér aj francúzsky prezident. Za starých čias keď americkí prezidenti niečo  chceli, trvali na merateľných výsledkoch. Jemu ide o to, aby bol vnímaný tak, že niečo dosiahol.

Nezvykli si už politickí lídri na Trumpov štýl? Jeho výroky prechádzajú mlčky, komentátor Daily Telegraph to prirovnal k situácii, keď je  v autobuse opilec a všetci sú ticho a snažia sa pozerať inam.

Je to tak. Ich reč tela bola iná ako na predchádzajúcich samitoch. Až do samitu G7 sa ho niektorí spojenci snažili kultivovať, iní sa mu líškali, ďalší sa k nemu správali rezervovane. Teraz si všetci začíname uvedomovať, že na tom absolútne nezáleží.  Tento prezident, zdá sa, neverí v žiadne trvalé spojenectvá. Bude sa  ku krajinám správať tak, ako to vyhovuje jemu, či už z hľadiska jeho vnútropolitických záujmov alebo jeho dlhotrvajúceho presvedčenia, že spojenci USA okrádajú na obchode. Na tomto samite bolo vidno, že ho lídri trochu ignorovali.

Kedy to bolo vidno? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie