Denník N

Môže Západ skolabovať ako sovietske impérium?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Už môžeme vidieť obrysy kolapsu. Na rozdiel od Sovietskeho zväzu mu ešte stále môžeme zabrániť, lenže nebude to ľahké ani lacné.

Autor je britský novinár a spisovateľ

V lete 1988 sa sovietske impérium zdalo neotrasiteľné podobne ako náš vlastný systém o tridsať rokov neskôr.

Piliere sovietskeho systému vtedy stáli na svojom mieste už celé desaťročia. Komunistickí aparátčici viedli krajiny, kde vládla jediná strana, a disciplínu v nich udržovali pomocou udavačov, hrdlorezov a Varšavskej zmluvy, čo bol sovietsky náprotivok NATO. Tamojšie centrálne plánovanie nepripúšťalo súkromné podnikanie.

Prečo by to robili?

Väčšinu osemdesiatych rokov som strávil potulovaním sa priestorom, ktorý sme vtedy nazývali východnou Európou, kde som sa striedavo venoval žurnalistike, učeniu jazykov a protikomunistickému aktivizmu. Videl som, že systém začínajú ohrozovať trhliny. Ukazovalo sa, že vládcovia strácajú nervy. Ak ste dokázali dešifrovať ich bombastický žargón, zistili ste, že medzi nimi dochádza k vážnym rozporom. V Moskve dovolil Michail Gorbačov bezprecedentnú otvorenosť pri pomenovávaní nedostatkov systému. Kým legitimita režimov mizla, nespokojnosť verejnosti rástla.

Ale zdalo sa, že zotrvačnosť systému nedovolí, aby skolaboval. Celú hospodársku štruktúru a zahraničný obchod mali v rukách centrálni plánovači. Bolo ťažké si predstaviť, že by ich mohla nahradiť túžba po zisku. Prečo by potom Maďarsko vyvážalo autobusy Ikarus do Sovietskeho zväzu? A prečo by Československo pomáhalo budovať obrovský metalurgický závod v Krivom Rogu na území Ukrajinskej SSR?

Komunistickí vládcovia by v prípade, že by sa chceli deliť o moc, stratili neobmedzenú moc a obrovské privilégiá. Bezpečnostný aparát opakovane ukazoval, že je pripravený aj zabíjať, len aby si svoju moc udržal. Reformné pokusy sa trestali stanným právom ako v Poľsku v roku 1981 alebo inváziou, ako to zažili Maďari v roku 1956 alebo Česi a Slováci roku 1968.

A aj keby prišla nejaká radikálna zmena, čo by prišlo po komunizme? Pri všetkej úcte k ich zásluhám, disidenti ako Václav Havel či Lech Wałęsa nevyzerali, že by boli schopní viesť alternatívu vládu.

Rýchly koniec

No nakoniec sa to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie