Denník N

Budapešť sa začína podobať na Moskvu, hovorí odchádzajúci veľvyslanec v Maďarsku Káčer

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rastislav Káčer pred pár dňami skončil ako slovenský veľvyslanec v Maďarsku a otvorene opisuje, že za posledných osem rokov už v krajine demokracie veľa nezostalo. Postupne sa z nej ukrajuje, ako keď krájate suchú čabajku.

Skúsený diplomat, ktorý pôsobil ako veľvyslanec vo Washingtone a ako štátny tajomník na ministerstve obrany v čase slovenského vstupu do NATO, v rozhovore po misii v Budapešti hovorí o tom:

  • ako Orbán rozhoduje, kto bude oligarchom a nie naopak
  • prečo sa stal Soros po migračnej kríze v roku 2015 terčom Orbánovej vlády
  • ako aj po sto rokoch zostáva Trianon pre Maďarov traumou a stále živou témou
  • o väzbách, ktoré sú za partnerstvom Orbán – Putin, aj o tom, že Budapešť má z historických dôvodov aj tak stále bližšie k Bruselu ako k Moskve
  • ako pragmaticky Robert Fico pristupoval k vzťahom s Maďarskom
  • o nebezpečnej politike šéfa maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra, s ktorým sa rád stretáva Andrej Danko
  • a pochybnostiach, ktoré sprevádzajú nákup amerických stíhačiek

Po takmer piatich rokoch odchádzate z Budapešti a na vlastnú žiadosť aj z diplomacie. Prečo?

Z Budapešti neodchádzam úplne na vlastnú žiadosť. Normálny cyklus veľvyslanca je niekde okolo štyroch-piatich rokov. Ja som tam strávil takmer päť rokov, čo považujem z pohľadu môjho psychického nastavenia za akýsi limit, kedy už u človeka dochádza ku kombinácii, že je tou agendou presýtený, hrozí mu prepadávanie sa do rutiny, ale aj istej neobjektívnosti.

Z diplomacie však odchádzate úplne.

Áno, to je čisto dobrovoľné rozhodnutie. Informoval som o tom ministra. Mám s ním priateľský vzťah. Poznáme sa 25 rokov. A odchádzam preto, lebo si myslím, že som v tej službe dosiahol strop toho, čo ma posúva ďalej. Keby som sa vrátil dovnútra služby a zastával hociktorú funkciu, napĺňalo by ma to menej ako dráha, pre ktorú som sa rozhodol, a tou je mimovládna organizácia Globsec, ktorú som spoluzakladal, spoluformoval, spoluvytváral a považujem ju za jeden zo svojich srdcových projektov a venoval som mu veľmi veľa osobnej energie. Dnes je tá organizácia veľmi silná a vplyvná, je to najsilnejší think tank v strednej Európe a myslím, že mi dáva väčší priestor na angažovanie sa aj v prospech Slovenska.

Rastislav Káčer (1965)

Po piatich rokoch práve skončil ako slovenský veľvyslanec v Maďarsku. Založil mimovládnu organizáciu Globsec, ktorá od roku 2005 v Bratislave organizuje bezpečnostné fórum svetového významu. Od roku 1994 do roku 1998 pôsobil v centrále NATO, po návrate pracoval na ministerstve zahraničia a od roku 2001 bol štátnym tajomníkom na ministerstve obrany, ktorý mal na starosti vyjednávanie vstupu Slovenska do NATO. V rokoch 2003 až 2008 bol veľvyslancom v USA.

Takmer päť rokov ste z bezprostrednej blízkosti sledovali politiku v Maďarsku. Orbán pred piatimi rokmi povedal, že chce krajinu pretvoriť na „silné Maďarsko postavené na novom politickom a ekonomickom poriadku“. Je ešte Maďarsko demokraciou západného typu, alebo je už „riadenou demokraciou“, ako napríklad v Rusku?

Orbán sa vidí ako skutočný revolucionár. Nie je to bežný typ politika, ale politik so špecifickou víziou budúcnosti a verí, že je akýmsi prorokom, nositeľom svetla, tým, kto kráča s fakľou po dráhe a ľudia ho budú nasledovať. Je to, žiaľ, spojené s veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie