Denník N

Na bratislavskom Pride bolo asi štyritisíc ľudí, neďaleko od nich bolo zhromaždenie Hrdí na rodinu

Dúhový pochod 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič
Dúhový pochod 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

Účastníkov oboch zhromaždení sme sa spýtali, čo si myslia o ľuďoch protestujúcich len pár stoviek metrov od nich. Mnohí sa priatelia.

Dúhové vlajky, náramky, tričká, pečiatky na tvári aj po celom tele. Asi štyritisíc pestro oblečených a pomaľovaných ľudí vyšlo do ulíc, aby upozornili na nedodržiavanie práv LGBT ľudí.

Počet podporovateľov Dúhového pochodu sa aj tento rok zvýšil. V porovnaní s minulým rokom ich prišlo zhruba o tisícku viac.

„Ak by na Pride prišlo desaťtisíc ľudí, bolo by to super. Ale myslím si, že na legislatívnu zmenu stačí, aj keby prišlo päť ľudí,“ povedala šéfka Pride Diana Pruchnerovičová.

„Témou tohtoročného Prideu je Neodchádzame. Hovorí o stále väčšom odlive ľudí zo Slovenska. Medzi LGBT ľuďmi k tomu v nemalej miere prispieva aj to, že tu nemáme nijako právne ošetrené zväzky párov rovnakého pohlavia,“ hovorí Pruchnerovičová.

Dúhový Pride je v komunite LGBT najznámejšou udalosťou, ktorá podporuje ich boj za rovnaké práva. Podľa Celoslovenského LGBT prieskumu z minulého roka o nej vedeli dve tretiny respondentov a osobne sa na ňom zúčastnila viac ako štvrtina opýtaných.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Teológ Prostredník: Rodina musí prijať všetkých

O odchode Slovákov do zahraničia vo svojom prejave hovoril aj evanjelický teológ Ondrej Prostredník. „Rodina v našej spoločnosti sa ešte stále musí učiť naplno prijať všetky svoje deti, aby nemuseli ponížené a potupené vo svojej ľudskosti odchádzať do cudziny,“ povedal Prostredník.

Pre minuloročný prejav na Pride prišiel Prostredník o prácu učiteľa na bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského.

„Naučme sa byť hrdí. Nie pyšní, lebo pyšní ľudia si svoju ľudskú hodnotu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie