Denník N

Roberto Baggio na Slovensku: Penalta vo finále MS bola najhorším momentom môjho života

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Roberto Baggio (51) bol minulý týždeň v Bratislave a v rozhovore pre Denník N rozprával o geniálnych hráčoch, zraneniach aj najväčšom sklamaní v najdôležitejšom zápase svojej kariéry.

Bol futbalovým géniom, preto je trochu nespravodlivé, že si ho všetci pamätajú kvôli jeho najväčšiemu zlyhaniu v kariére. Roberto Baggio pred 24 rokmi hral vo finále svetového šampionátu v USA proti Brazílii.

Taliani by sa tak ďaleko na turnaji bez neho dostali len ťažko: v predchádzajúcich šiestich dueloch dal päť gólov, vrátane dvoch v semifinále proti výborným Bulharom. Na majstrovstvá sveta prišiel v pozícii najlepšieho hráča planéty, pár mesiacov predtým vyhral Zlatú loptu.

Vo finále však nikto gól nestrelil a o víťazovi mal rozhodnúť penaltový rozstrel. Baggio jedenástky vo svojich kluboch kopal často, ale pri najväčšej vo svojej kariére zlyhal. Dvaja skúsení Taliani pred ním – Franco Baresi a Daniele Massaro – nepremenili, preto Baggio musel v piatej sérii svoj pokus premeniť.

Pôvodne bolo otázne, či proti Brazílii vôbec nastúpi. Proti Bulharom si zranil stehenný sval a lekár mu odporučil, aby zostal na lavičke, ale nakoniec sa objavil v základe. Pred rozhodujúcou jedenástkou vyzeral unavene a bránku Claudia Taffarela prestrelil.

Zatiaľ čo Taffarel sa radoval so spoluhráčmi, Baggio sa sklamane držal za kolená s hlavou dole. Fotografia z tohto momentu patrí k najznámejším snímkam histórie svetových šampionátov.

Minulý týždeň bol Baggio v Bratislave na ukončení tréningového kempu pre deti Italia Soccer Camp a pýtali sa ho, samozrejme, aj na nepremenenú jedenástku. Novinárom na tlačovej konferencii hovoril, ako sníval, že si raz zahrá vo finále MS proti Brazílii, a ako dieťa vraj obdivoval slávneho brazílskeho záložníka Zica.

Baggiovi sa sen splnil, ale nespomína naň rád: „Bol to najhorší moment môjho života. Ak by sa dal zmazať, hneď to spravím. Žiaľ, aj toto je súčasť futbalu. Na to, aby ste sa postavili k penalte, musíte mať aj odvahu. Hrozí, že veľa rokov driny a odriekania a všetkého, čo ste do toho dali, sa za pár sekúnd rozplynie. Deje sa to aj teraz na majstrovstvách sveta v Rusku. Mužstvá, ktoré by si možno zaslúžili ísť ďalej, končia po rozstrele.“

V rozhovore pre Denník N o pár minút neskôr však dodal, že finále MS bolo preňho aj tak najdôležitejším zápasom v kariére. „Aj keď potom to zle skončilo a prehrali sme, je to naozaj tak. Musím povedať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie