Denník N

Deschamps zobral Francúzsku futbalovú krásu, preto teraz oslavuje titul majstra sveta

Didier Deschamps. Foto – AP
Didier Deschamps. Foto – AP

Deschampsa kritizovali, že Francúzsko nehrá pekne. V nedeľu sa stal iba tretím mužom v histórii po Mariovi Zagallovi a Franzovi Beckenbauerovi, ktorý vyhral majstrovstvá sveta ako hráč aj tréner.

Pred približne rokom tréner francúzskej reprezentácie Didier Deschamps novinárovi Benovi Lyttletonovi v rozhovore povedal: „Nemyslím si, že sa len jednoducho môžete stať lídrom. Nemôžete jedno ráno vstať a povedať si: dobre, budem líder. Je to niečo, čo je vo vás, s čím sa narodíte a čo sa vo vás rozvíja. Niektorí ľudia majú taký charakter, osobnosť, a prichádza to veľmi prirodzene. Nemôžete si to nanútiť, musí to byť autentické a prirodzené, vnútorné. Vychádza to z vás, z vášho detstva, z vášho postoja ako dospievajúceho, z toho, ako sa cítite v skupine a v pozícii toho, kto môže veci ovplyvniť.“

Deschamps má väčší nárok rozprávať o lídroch ako veľká väčšina motivačných rečníkov. Bol kapitánom Francúzska už odmala: vo výbere do štrnásť, pätnásť, sedemnásť aj dvadsaťjeden rokov. V seniorskej kategórii s kapitánskou páskou doviedol reprezentáciu k prvému titulu majstra sveta ako jeden z najbojovnejších hráčov v technicky skvele vybavenom tíme vedenom Zinedinom Zidanom. V nedeľu získal trofej opäť – po Mariovi Zagallovi a Franzovi Beckenbauerovi je iba tretím mužom v histórii, ktorý to dokázal ako hráč aj tréner.

„Je posadnutý, má tú lásku k futbalu, ktorú každý tréner potrebuje na úspech,“ povedal pre The Guardian Marcel Desailly, Deschampsov bývalý spoluhráč z národného tímu. „Rád kontroluje všetko naokolo, preto si aj tak vyberá svoj realizačný tím. Nie je ľahké s ním pracovať, lebo ak cíti, že veci úplne nekontroluje, skončí. Videli sme to v minulosti v Juventuse Turín a v Olympique Marseille,“ dodal.

Samozrejme, Deschamps nie je v trénerskej práci nováčikom. V roku 2004 prekvapujúco dotiahol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie