Denník N

Široký a spol. sa nenechali vyrušiť, idú podľa starého plánu

Veritelia odhlasovali očistu Váhostavu od dlhov. Schôdzu sprevádzal aj menší protest Aliancie Fair-play, ktorú chce šéf Váhostavu žalovať pre informácie o väzbách na schránkové firmy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Veritelia odhlasovali očistu Váhostavu od dlhov. Schôdzu sprevádzal aj menší protest Aliancie Fair-play, ktorú chce šéf Váhostavu žalovať pre informácie o väzbách na schránkové firmy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak si to sudkyňa nerozmyslí, Váhostav Juraja Širokého sa môže zbaviť väčšiny dlhov, ktoré nechal u svojich drobných dodávateľov.

Váhostavu sa bude pri stavbe štátnych diaľnic dýchať ľahšie. Vo štvrtok schválila schôdza veriteľov jeho mierne upravený plán na vymazanie 85 percent dlhov bežným dodávateľom, takže stavebný gigant môže podnikať ďalej.

Za takýto postup hlasovali takmer všetci bežní veritelia Váhostavu, ktorí prišli do bratislavského Národného tenisového centra. Viacerých zrejme presvedčil prísľub premiéra Roberta Fica, že im namiesto Váhostavu vyplatí pohľadávky až do polovice ich hodnoty zo spoločnej kasy.

Presvedčil vraj aj banky, aby sa vzdali časti peňazí, ktoré požičali Váhostavu. Napokon zo svojich peňazí prispejú drobným stavbárom, ktorí by tak k 15 percentám z pohľadávky mali dostať dalšie asi tri percentá na úkor bánk.

Ďalší veritelia sa zrejme rozhodli podporiť Váhostav za prísľub práce na štátnych diaľniciach do budúcna.

Našlo sa však aj veľa takých, ktorým sa škrtanie dlhov pri firme, ktorej majitelia vlastnia napríklad hotel v centre Bratislavy, z princípu nepozdávalo. „Je to celé fraška,“ zhodnotil jeden z nich.

Súhlasí s tým aj Milan Blaho z firmy Remal, ktorý zastupuje drobných stavbárov. „Majú to, ako to chceli, nedostali sme šancu, odkočírovali si to potrebným smerom,“ doplnil.

Moravčík nevie, pre koho pracoval

Medzi bežnými veriteľmi pritom hlasovali aj schránkové firmy z Cypru, Belize či pôvodom z Veľkej Británie. Tie všetky na schôdzi hlasovali preto, že im Váhostav dlhuje za úvery, ktoré doň prúdili ešte v čase, kedy už bol zrelý na bankrot.

Medzi nimi je aj firma Lomark, pre ktorú v minulosti pracoval šéf Váhostavu Marián Moravčík, upozornila na to  Aliancia Fair-play. Lomark sa dostal aj do pätice kľúčových veriteľov Váhostavu, ktorí rozhodovali o pláne vymazania dlhov. Platí pritom, že o dlžníkovi nemôže len tak rozhodovať dlžník sám.

Moravčík v tom problém nevidí. Podľa neho išlo o prácu z minulosti a nepýtal sa, kto v skutočnosti vlastní Lomark a či to náhodou nie sú tí istí ľudia, ako tí, ktorí vlastnia aj Váhostav.

Moravčík však sľúbil, že sa stretne s Jurajom Širokým starším a pokúsi sa ho presvedčiť, aby prezradil, kto je majiteľom schránkovým firiem, ktoré ochotne požičali firme v núdzi a ani si nežiadali za tieto peniaze zábezpeky.

Bankári zo Sporiteľne či ČSOB sú za

So zábezpekami úverujú bežne bankári. Tí pri odpise dlhov Váhostavu tiež zohrali významnú úlohu. Ich súhlas bol na odpis dlhov nevyhnutný. Problém odobriť plány  na vymazanie dlhov nemali napríklad Slovenská sporiteľňa, Tatra banka či ČSOB.

Môžu tvrdiť, že v opačnom prípade by firma išla do konkurzu a drobní veritelia, ktorí nemajú také istoty ako zabezpečení bankári, by videli ešte menej peňazí za prácu, čo odpracovali pre Váhostav.

Váhostav však pri výpočtoch príliš nekalkuloval s možnosťou, že by v prípade konkurzu predával aj svoje zákazky, ktorých má od Národnej diaľničnej spoločnosti zazmluvnených za stovky miliónov eur.

Šéf Váhostavu Moravčík vysvetľoval, že aj keby proti mazaniu dlhov hlasovali schránky, dostala by firma dosť hlasov na to, aby jej plán podporila potrebná časť veriteľov. Tí hlasujú systémom: čo euro pohľadávky, to jeden hlas.

Ešte môže zasiahnuť sudkyňa

Blaho upozorňuje, že je nejasné, prečo ak napríklad Váhostav dlhuje aj Doprastavu, ktorý zasa dlhuje jemu, tieto pohľadávky nezapočítal. Naopak, vďaka vysokej hodnote dlhov voči Doprastavu sa ten spolu s Lomarkom dostal do veriteľského výboru.

Nikoho z kompetentných príliš nevyrušili ani prepojenia správkyne celej reštrukturalizácie, 25-ročnej Petry Gabrišovej, na Doprastav. S Váhostavom má spoločné aj to, že podobne ako to teraz ide urobiť Váhostav, odpísal dlhy nedávno Doprastav.

Manažérov Váhostavu ešte stále môže stopnúť sudkyňa. Má 15 dní na to, aby sa rozhodla, či jej plán z dielne Váhostavu nepripadá podozrivý.

Na schôdzu veriteľov sudkyňa Katarína Bartalská, ktorá má potomstvo so šéfom SIS Jánom Valkom, neprišla. Poslala za seba náhradu zo súdu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie