Denník N

Sagan jazdil výborne, nezachytil však kľúčový únik. Na dlažobných kockách skončil piaty

Peter Sagan a Greg van Avermaet v 9. etape Tour. Foto - AP
Peter Sagan a Greg van Avermaet v 9. etape Tour. Foto – AP

Majster sveta navýšil náskok v súťaži o zelený dres na 81 bodov.

Peter Sagan skončil v 9. etape Tour na 5. priečke a zvýraznil svoj náskok v súťaži o zelený dres na 81 bodov. Zvíťazil John Degenkolb.

Sagan jazdil na takzvaných mačacích hlavách výborne a vyhol sa akýmkoľvek technickým problémom, 15 km pred cieľom však nezachytil nástup silnej trojice favoritov a nebojoval o pódiové umiestnenie.

„Spravil som chybu, v jednom sektore som zostal vzadu a potom bolo veľmi ťažké dobehnúť ich. Snažil som sa o to, ale už bolo neskoro a bolo to ťažké, keďže všetci boli na mojom kolese,“ povedal Sagan pre letour.

„Bol to bláznivý deň, každý bol nervózny,“ dodal.

Druhý skončil Greg Van Avermaet, tretí bol Yves Lampaert.

„Ťažko to opísať, je to úžasné, čakal som na to tak dlho,“ vravel so slzami v očiach Degenkolb, ktorý dosiahol svoje prvé etapové víťazstvo na Tour.

Náskok 81 bodov

Peter Sagan v 9. etape bodoval na šprintérskej prémii a takisto pri záverečnom dojazde a pred druhým Fernandom Gaviriom má v bodovacej súťaži už náskok 81 bodov.

Gaviria sa v nedeľu na šprintérskej prémii ani nepokúšal o zisk bodov a hoci jazdil dlho vo vedúcej skupine, v závere mu chýbali sily a neudržal sa s Petrom Saganom.

V celkovom poradí Greg Van Avermaet zvýraznil svoj náskok na čele priebežného poradia, k dobru má 43 sekúnd pred Britom Geraintom Thomasom. Sagan prišiel do cieľa s mankom 19 sekúnd.

Súťaž o zelený dres po 9. etape

Priebeh etapy

Deviata etapa patrila k najnáročnejším za posledné roky. Aj keď mala rovinatý profil, až 21 kilometrov viedlo po takzvaných mačacích hlavách, ktoré sú typické pre slávnu jarnú klasiku Paríž – Roubaix.

Problémy mali takmer všetci favoriti. Ako prvý spadol Richie Porte, ktorý z pretekov odstúpil. Austrálsky cyklista bol lídrom tímu BMC a patril k adeptom na celkové víťazstvo.

Neskôr sa na zemi ocitol aj Chris Froome, Romain Bardet, Rigoberto Urán, Mikel Landa či Tejay van Garderen.

Peter Sagan jazdil počas celej etapy na čele pelotónu, kontroloval situáciu a vyhol sa akýmkoľvek problémom. Na šprintérskej prémii bol najrýchlejší z pelotónu a do súťaže o zelený dres si pripísal šesť bodov. Jeho hlavný súper Fernando Gaviria na prémii nešprintoval, najväčšiu porciu bodov tu získali deviati cyklisti, ktorí boli v hlavnom úniku dňa.

Majster sveta 15 km pred cieľom nezachytil nástup silnej trojice Greg Van Avermaet, Yves Lampaert a John Degenkolb.

Sagan sa následne viackrát pokúšal o únik z druhej skupiny, čo sa mu napokon aj podarilo a obsadil piatu priečku. V špurte štvorčlennej skupinky ho predbehol Gilbert.

Rigoberto Uran po problémoch stratil takmer dve minúty, Badet s Landom približne pol minúty na najlepších.

V doterajších deviatich etapách Tour slovenský cyklista dvakrát vyhral, trikrát skončil druhý a raz tretí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie