Denník N

Výtvarníkov obvinili za poškodenie Biľakovho pamätníka

Foto - archív Petra Kalmusa
Foto – archív Petra Kalmusa

Za pomaľovanie pamätníka komunistického politika hrozí dvom výtvarníkom až jednoročný trest. Peter Kalmus to neľutuje a čin by zopakoval.

Vo februári tohto roka sa výtvarník Peter Kalmus s kolegom Ľubošom Lorenzom vybrali k čerstvo odhalenému pamätníku s bustou komunistického politika Vasila Biľaka v jeho rodnej dedine Krajná Bystrá v okrese Svidník.

Pamätník Biľaka, ktorý napísal v lete 1968 pozývací list pre vojská Varšavskej zmluvy, pomaľovali na protest červenou farbou a dotvorili nápisom „sviňa“. Obom výtvarníkom teraz hrozí trest.

Kalmus: Absurdné

„V stredu 29. apríla večer pred pol siedmou mi zavolal policajný vyšetrovateľ z Košíc s tým, že si chce dohodnúť dátum môjho výsluchu. Vraj je voči mne vznesené obvinenie zo závažného trestného činu formou spolupáchateľstva pre poškodenie Biľakovho pamätníka.  A že je nutné, aby som si zohnal advokáta,“ tvrdí Kalmus.

Keď namietol, že o obvinení mu neprišiel žiadny papier, policajta to prekvapilo. Dodal, že mu ho teda pošlú a na ďalších krokoch sa dohodnú neskôr. Uznesenie o obvinení mu dorazilo na druhý deň, 30. apríla.

Informáciu potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik. „V utorok bolo vznesené obvinenie voči dvom mužom z prečinu poškodzovania cudzej veci.“ V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok nepodmienečne.

„Je to také absurdné, až mám z toho zimomriavky. Biľak bol predsa zločinec, vrah a vlastizradca. Najskôr som si dokonca myslel, že je to len provokácia.“ S políciou je rozhodnutý spolupracovať, ale nad tým, že by mal byť naozaj obvinený, neprestáva krútiť hlavou.

Svoje konanie však neľutuje a dodáva, že by ho kedykoľvek zopakoval. „Možno ste zachytili nedávnu správu,  že komunisti na čele s Hrdličkom chystajú umiestnenie pamätnej tabule Gustávovi Husákovi. Teším sa na to,“ naznačuje, kde „udrie“ najbližšie.

S Lorenzom sa nám nepodarilo spojiť, podľa Kalmusa je v zahraničí a vráti sa na budúci týždeň.

Napadol ho komunista

Absurdnosť prípadného trestu Kalmus pre denník N vysvetľoval už v marci 2015.

„Predstavte si, že niekto na ulici pochoduje s gardistickou zástavou. Vám sa to nepáči, tak mu zástavu strhnete a spálite, lebo je to šialené a neľudské. Nie je predsa mysliteľné, aby ste boli žalovaný za to, že ste zabránili trestnému činu šírenia totalitnej ideológie. Alebo inak – idete po ulici a niekto má zbraň, ktorou chce niekomu ublížiť. Skočíte po ňom, vytrhnete mu ju a zničíte. Majú vás súdiť za poškodzovanie majetku miesto toho, aby súdili jeho za pokus o lúpežné prepadnutie? Veď to nemá logiku.“

Kalmus má aj ostrých kritikov. „Keď mi volal vyšetrovateľ, bol som práve v antikvariáte. Spoznal ma tam nejaký komunista. Možno len začul, o čom hovoríme, ale okamžite ma začal agresívne a vulgárne atakovať, aby som vypadol do Ameriky, lebo som  zneuctil veľkú osobnosť slovenských dejín. Vyšetrovateľovi som povedal, nech pošle hliadku, lebo na mňa útočia. On, že nemôže, ja som si ju zase nemohol zavolať, lebo som hovoril s ním. Ten telefonát tam musia mať nahratý.“

Odhalenie pamätníka Biľakovi tesne po jeho odhalení odsúdil aj Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.

„Vyzývam všetky demokratické sily na Slovensku, aby sa pripojili k protestu a odsúdili takúto a podobne zvrátené iniciatívy, ktoré sú znevážením pamiatky obetí komunistickej totality. Žiadny kultúrny dom v obci Krajné Bystré, či iné zásluhy Vasiľa Biľaka v prospech jeho rodákov nemôžu ospravedlniť zlo a zločiny, ktoré boli vďaka KSČ a KSS počas viac ako 40 rokov a aj za jeho pôsobenia vo vrcholných straníckych funkciách spáchané.“

Ku kritike Biľakovho pamätníka sa vlastnými vyhláseniami vo februári pridali aj Historický ústav Slovenskej akadémie vied či Zväz protikomunistického odboja.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie