Denník N

Vyzula som si lyže a išla do pôrodnice, hovorí úspešná slovenská bežkyňa. Šport mi uľahčil tehotenstvo, dodáva

Katarína Lovrantová. Foto N - Peter Kováč
Katarína Lovrantová. Foto N – Peter Kováč

Príjemne ma prekvapilo, že môžem byť aktívna počas celej doby tehotenstva. Na druhej strane ma ale zaskočila váha. Napriek športovaniu ubúdajú kilogramy po pôrode veľmi pomaly, hovorí Katarína Lovrantová.

Katarína Lovrantová ešte vlani v auguste reprezentovala Slovensko na majstrovstvách sveta v behu do vrchu. V apríli sa jej narodilo prvé dieťa a tento rok v auguste plánuje v rámci pretekov Red Bull 400 vybehnúť na skokanský mostík na Štrbskom plese.

Hovorí, že nenáročná fyzická aktivita sa dá robiť počas celej doby tehotenstva a myslí si, že práve vďaka športovaniu bolo jej deväťmesačné čakanie a následný pôrod bez komplikácií.

Neposúvali ste kvôli športu čakanie na dieťa?

Nie. Presne takto sme to plánovali a mali sme šťastie, že to vyšlo na prvýkrát.

Bolo tehotenstvo v niečom iné, ako ste čakali?

Potešilo ma, že sa dá zostať aktívny aj počas tehotenstva. Myslela som si, že veci ako beh či lyžovanie nebudú možné, ale nebolo to tak. Prakticky do dňa pôrodu som mohla plávať, ísť na bežky či lyže alebo behať rýchlou chôdzou. Dnes s nadsádzkou hovorím, že som si vyzula lyže a išla do pôrodnice.

Nebolo to pre dieťa nebezpečné?

Bezpečnosť bola, samozrejme, prvoradá. Už nešlo o žiadne výkony, podstatné bolo, aby som sa hýbala. Pri každej aktivite som si kontrolovala tep a dávala si pozor, aby neprekročil 130 úderov za minútu. Teda, aby to vždy bola stopercentne aeróbna aktivita, pri ktorej má telo dostatok kyslíka na pohyb.

Čo sa týka lyžovania či bežkovania, aj tam som si dávala veľký pozor, no týmto športom sa venujem od detstva a na lyžiach sa často cítim bezpečnejšie ako na nohách.

Ani prvé tri mesiace tehotenstva neboli náročné?

Mala som šťastie, že mi nebývalo tak zle. A keď to aj občas prišlo, nebolo to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Z tehotenstva som mala obavy, ale musím povedať, že celý priebeh bol bezproblémový.

Môže to byť zásluha aktívneho života?

Nemôžem to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie