Denník N

Nechcem, aby bolo moje dieťa výsledkom „nehody“ pri sexe, hovorí žena, ktorá sa rozhodla mať dieťa sama

Ilustračné foto – Flickr.com/Georgie Pauwels
Ilustračné foto – Flickr.com/Georgie Pauwels

Ženy na Slovensku nemôžu ísť na umelé oplodnenie, ak nemajú manžela či partnera. Single ženy si hľadajú iné cesty vrátane získania spermií cez internet. Zuzana sa tiež rozhodla obísť pravidlá, ktoré viacerí považujú za hlúpe.

„Ako slobodná žena sa môžem stať profesionálnym rodičom, pestúnom aj adoptívnou matkou. Ale nemám právo ísť na kliniku a žiadať insemináciu spermiami neznámeho darcu. Teda ani in vitro oplodnenie. Môžem sa nechať nezodpovedne oplodniť neznámym mužom pri jednorazovom sexe, môžem otehotnieť pri znásilnení, nik by mi nezabránil otehotnieť v štrnástich. Ale ako dospelej žene, čo sa rozhodla mať dieťa bez muža, mi z nejakého dôvodu má legislatíva potrebu niečo nedovoliť,“ hovorí 36-ročná Zuzana, ktorá sa po rokoch hľadania vhodného partnera napokon rozhodla, že bude slobodnou matkou.

Na to však bude musieť obísť pravidlá. Kliniky, kde sa robí umelé oplodnenie, slobodné ženy bez partnera odmietajú. Zistila si to Zuzana a Denníku N to potvrdili viaceré takéto pracoviská. Neplatí to však pre slobodnú ženu, čo žije v partnerskom zväzku.

Zuzana tak poprosila o pomoc známeho, ktorý nemá predsudky a zároveň jej verí, že od neho nebude vymáhať výživné. Stal sa jej darcom bez toho, aby sám seba vnímal ako otca budúceho dieťaťa. „Všetky výdavky si platím sama. On len príde, daruje materiál, podpíše nutné formuláre a odíde,“ vysvetľuje.

Lekárovi na rovinu povedala, že jej priateľ nie je jej intímnym partnerom, a on to nijako nekomentoval, aj keď bol zaskočený. Klinika len požadovala vyhlásenie, že uzná otcovstvo dieťaťa.

Slovenská legislatíva v oblasti umelého oplodnenia je už zastaraná a neodráža súčasné spoločenské pomery ani potreby modernej rodiny. Právnička Zuzana Zoláková napríklad portálu iZdravie.sk povedala, že “ žiaden právny predpis podstúpiť oplodnenie osamelej žene nezakazuje – na porovnanie, umožňuje napríklad adopciu osamelým osobám. Otázne je, či by niektorá klinika k takémuto zákroku pristúpila. Tu už hrajú svoju rolu etické a profesijné zásady“. Prax ukazuje, že kliniky si oficiálne vyberajú možnosť zákroky single ženám nerobiť.

Sú aj iné cesty

Zuzana považuje za absurdné, že keď chcela mať dieťa a riešiť to na špecializovanom pracovisku, nešlo to bez toho, aby si musela priviesť formálneho priateľa, lebo oplodnenie od neznámeho darcu je v jej prípade na Slovensku nemožné.

„Občas sa dozviem o inej žene, čo to tiež riešila. Napríklad si našla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie