Denník N

Švajčiari, ktorí investovali v Trnave, vrátili štátnu pomoc, lebo sa im darí aj bez nej

Ilustračné foto - Optotune Switzerland
Ilustračné foto – Optotune Switzerland

Spätne sa ruší približne štvrtina štátnej pomoci investorom, niekedy pre krach firmy, niekedy pre zmenu plánov investora.

Švajčiarsko 2015: Partia manažérov z firmy Optotune uvažuje, že by založila pobočku na Slovensku. V Trnave plánujú zamestnať 50 ľudí vo výskume a vývoji tak, aby využili kapacity tamojšej pobočky technickej univerzity.

Investícia do výroby a vývoja opto-elektronických komponentov sa pozdáva aj slovenským vládnym špičkám, nápad Švajčiarov prešiel cez ministerstvo hospodárstva a vláda im v januári 2018 sľúbila dotáciu  1,26 milióna eur.

Dnes majú Švajčiari skutočne v Trnave technologické centrum s viac než 50 ľuďmi, dotáciu ale nečerpajú. Ich biznis okolo špeciálnych šošoviek sa totiž nakoniec rozbehol oveľa lepšie, ako čakali.

Čo sa stalo

„V období, keď bol náš nosný produkt v štádiu vývoja prototypu, bol jeho predpokladaný predaj nižší, ako sme dosiahli už po spustení výroby začiatkom roku 2018.  Bola to novinka, ktorú sme vyvinuli ako prvá spoločnosť na svete, čo predstavovalo nemalú mieru rizika,“ vysvetľuje generálny manažér Optotune Slovakia Eduard Čambal, prečo pôvodne pýtali dotáciu.

Dopyt zabezpečil novinke plynulý štart. „Preto sme považovali za správne ponúknutú štátnu pomoc vôbec

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie