Denník N

Samit USA – Rusko: Trump na Putina žmurkol, vzťahy medzi krajinami označil za najhoršie v dejinách

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Aktualizované 17.45 – Pre ruského prezidenta je už samotný samit úspechom.

Asi tri sekundy si triasli rukou. Tvárili sa vážne, neusmievali sa. V jednom momente však americký prezident na toho ruského žmurkol.

Po pár vetách a pózach pre novinárov Donald Trump s Vladimirom Putinom odišli na rokovanie medzi štyrmi očami, na ktorom mali byť prítomní iba ich tlmočníci. Stretnutie trvalo asi dve hodiny, dlhšie, ako sa čakalo. Trump po ňom podľa médií povedal, že to bol „veľmi dobrý štart pre každého“. Nasledovalo stretnutie početnejších delegácií.

V prezidentskom paláci v Helsinkách sa v pondelok stretol americký a ruský prezident na prvom bilaterálnom samite lídrov dvoch veľmocí za posledných osem rokov. Donald Trump prišiel do Fínska po viacdňovej ceste po Európe, počas ktorej nazval Európsku úniu pre obchodné nezhody so Spojenými štátmi najväčším americkým nepriateľom. Na samite NATO v Bruseli zasa ostro kritizoval spojencov, že dávajú málo peňazí na armádu.

Obaja prezidenti mali po stretnutí spoločnú tlačovú konferenciu. Donald Trump povedal, že majú za sebou „otvorený, hlboký a produktívny dialóg“. Preberali Sýriu, Irán, svetový terorizmus či jadrové zbrane. Putin dodal, že lídri majú za sebou „plodné kolá rokovaní“.

Trump dodal, že stretnutie v Helsinkách je prvý krok v dlhom procese a verí, že časom obe strany vyriešia všetky problémy, o ktorých sa v pondelok lídri rozprávali. „Zastavenie šírenia jadrových zbraní je pravdepodobne najdôležitejšia vec, na ktorej musíme spolupracovať,“ dodal Trump.

Preberali aj obvinenia z ruského zasahovania do amerických volieb v roku 2016. Putin povedal, že rovnako ako predtým Trumpovi zopakoval, že „Rusko sa nikdy nemiešalo a ani sa neplánuje miešať do americkej vnútornej politiky vrátane volieb“.

Keď Trumpovi pripomenuli, že Putina pred samitom označil za nepriateľa, povedal, že vyslovil slovo „konkurent“ a myslel ho ako kompliment. Konkurentom je napríklad v dodávke nerastných surovín.

Deň po finále

Putin dorazil na stretnutie deň po tom, čo v Moskve odovzdával zlaté medaily francúzskym futbalistom na práve skončených majstrovstvách sveta vo futbale.

Šampionát v Rusku spomenul aj Trump. „V prvom rade, pán prezident, by som vám rád pogratuloval k skvelým majstrovstvám. Ako mi každý hovorí, boli jedny z najlepších. Gratulujem aj ruskému tímu, ktorému sa tiež darilo,“ povedal Trump.

„Svet chce, aby sme spolu dobre vychádzali. Dobre vychádzať s Ruskom je dobrá vec, nie zlá,“ dodal Trump.

Najhoršie v dejinách

Americký prezident, ktorý sa predtým stretol s fínskym prezidentom a cez víkend absolvoval návštevu Veľkej Británie, ráno na Twitter napísal, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sú momentálne najhoršie v dejinách. Trump tak ako mnohokrát predtým tvrdí, že je to chyba jeho predchodcu Baracka Obamu.

„Náš vzťah s Ruskom NIKDY nebol horší vďaka mnohým rokom amerického bláznovstva a hlúposti a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie