Denník N

Spinea: Vďaka nám sa presne točí svet

Prešovská Spinea vyrába high-tech prevodovky a je v TOP svetovej strojárskej špičke, kde konkuruje trom japonským značkám.

O príbehu spoločnosti Spinea sme sa rozprávali so súčasným výkonným riaditeľom Norbertom Brathom. Všeobecná úverová banka je dlhodobým partnerom spoločnosti a v rámci seriálu, v ktorom prezentuje spoluprácu s úspešnými firmami Slovenska, jej dala priestor predstaviť sa.

 Ako sa začal príbeh spoločnosti Spinea?

Na začiatku bol vynález nášho súčasného technického riaditeľa Bartolomeja Janeka, ktorý po vysokej škole v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia nastúpil do VUKOVu Prešov, čo bol výskumný ústav pre oblasť robotiky pre vtedajšie Československo. Už vtedy riešili problém, ako urobiť pohyby robotov presnými. Roboty zaznamenávali nežiadúce vybrácie, nedokázali robiť veľmi presné pohyby. Pán Janek mal v hlave princíp reduktora, ktorý tieto problémy riešil. Vďaka jeho ložiskovému reduktoru dnes roboty po celom svete dokážu pracovať s presnosťou hrúbky ľudského vlasu.

Ako dostal nápad z hlavy do reálnej výroby?

Doma v garáži zostrojil prvý prototyp, neskôr za pomoci obrábacích strojov v upadajúcich strojárňach na Považí ďalšie. V roku 1994 do príbehu vstúpila košická firma Kimex, ktorá pomohla získať medzinárodné patenty aj investície na založenie firmy. V roku 1999 sme spustili priemyselnú výrobu. Výsledky boli neuveriteľné, roboty s našimi prevodovkami dosahovali oveľa väčšiu presnosť ako dovtedajšie riešenia japonských firiem.

Dnes hovoríte o výstavbe tretieho závodu, o akú investíciu pôjde?

Projekt za takmer 80 mil. eur predstavuje výstavbu nového výrobného závodu na zelenej lúke pri Prešove a investície do výrobných technológií, aby kapacita narástla na 140-tisíc kusov reduktorov ročne. To je viac ako dvojnásobok súčasnej výroby. Vytvoríme viac ako 400 pracovných miest.

V čom je prevodovka Spinea výnimočná?

Unikátnosť nášho výrobku je v spôsobe, ako kombinuje vlastnosti ložiska aj redukčný princíp prevodovky. Reduktor zabezpečuje vysokú presnosť pohybu ramena robota na stotiny milimetra, dokáže redukovať pohyb z vysokých otáčok na veľmi presný na výstupe celého mechanizmu. Naši konkurenti dosahujú podobné parametre komplikovanejšími viacprvkovými riešeniami.

Ako je možné, že mladý chlap zo socialistickej krajiny nápadom tromfne japonských výrobcov s veľkými investíciami do mozgov či laboratórií?

Berty Janek je výborný fyzik a matematik. Čelil problému, výzve, a nedal si pokoja, kým ju nevyriešil a nenašiel unikátne riešenie. Hovorí, že samotný nápad dostal, keď kočíkoval dcéru. Často vysvetľuje, že nie je podstatné, či je firma a krajina, z ktorej pochádza, malá alebo veľká, dôležité je nechať robiť človeka, čo ho baví. Podporovať jeho chuť a nevzdávať sa. No a pri hľadaní riešení nezabudnúť používať matematicko-fyzikálne princípy.

Je možné vysvetliť laicky, ako reduktor funguje?

V priemyselnej výrobe sú roboty inštalované v rozličných montážnych linkách. Ak to mám popísať laicky, napríklad pri montáži okien do osobných áut musí robot uložiť sklo s presnosťou na desatiny či stotiny milimetra. Ďalší robot tlakovou pištoľou nanesie okolo tmel, tretí založí tesniacu gumu. Keby pracovali nepresne, zatekala by do interiéru voda. To si žiaden výrobca nemôže dovoliť.

Kde všade sa uplatňujú vaše výrobky?

Vysoko presné prevodovky Spinea sú v rozličných priemyselných aplikáciách. Ak pôjdete do automobilky na Slovensku a pozriete sa do kĺbu, určite objavíte aj reduktor Spinea. Sme prítomní vo výrobe baliacich alebo obrábacích strojov, výmenníkov nástrojov či v medicínskej technike. Najnovšie sa využívajú stroje s presnými prevodovkami aj pri výrobe smartfónov. Naša presnosť a tichý chod sú výhodami aj pri zdravotníckych prístrojoch na magnetickú rezonanciu, v počítačových tomografoch (CT), v zariadeniach na výrobu zubných protéz aj v moderných rehabilitačných zariadeniach.

Slovenský priemysel aktuálne bojuje s nedostatkom voľnej pracovnej sily, je to aj váš problém?

Záujem o roboty vo svete rastie. Robot nepýta jesť, dovolenku či zvýšenie platu, je to jednoduchší partner na manažovanie. Súčasne však platí, že stále dokonalejšie roboty dokážeme produkovať len vďaka ľudskému umu. Zatiaľ stále dávame priestor ľuďom z regiónu okolo Prešova. Spinea je jedna z mála firiem na Slovensku, ktorá netvorí HDP/ Hrubý domáci produkt, ale dovolím si tvrdiť, že tvoríme Hrubý národný produkt.

Aký podiel vašich kapacít sa sústreďuje na vývoj nových riešení?

Nie sme výrobná fabrika, ale technologická firma. Preto máme viac ako 50-členný tím vývojárov sústredený práve okolo Bartolomeja Janeka a celkovo pracuje na inováciách do 100 ľudí. Máme vlastné laboratóriá a systém inovačného manažmentu. Je to spôsob, ako podporiť nové nápady, vyhodnocovať ich, testovať a vytvárať prototypy a to všetko je prepojené ešte na strategický marketing a produktový manažment.

Čo potrebujete ako firma od dobrého finančného partnera?

Od všetkých biznis partnerov, a teda aj od finančného partnera potrebujeme spoľahlivosť a vytrvalosť. Banka nám pomáha udržiavať stabilitu firmy v rámci bezproblémového chodu prevádzky, pomáha zvládnuť investície. Firma našej veľkosti s takým veľkým obratom potrebuje partnera, ktorý vie zareagovať na všetky aktuálne potreby. My sme takéhoto partnera našli vo VÚB banke.

Sme bežec na dlhé trate, rozbiehať a rozširovať podobný druh výroby, ako budujeme my, je téma niekedy až desaťročí. Sme radi, že vo VÚB banke sme našli spolubežca na dlhé trate.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie