Denník N

Elon Musk označil hrdinu záchrannej akcie v Thajsku za pedofila, pretože kritizoval jeho ponorku

Muskova ponorka, ktorá mala zachrániť chlapcov, bola podľa potápača len PR a nefungovala by v jaskyni. Foto - tasr/ap
Muskova ponorka, ktorá mala zachrániť chlapcov, bola podľa potápača len PR a nefungovala by v jaskyni. Foto – tasr/ap

Jeden z potápačov podieľajúcich sa na záchrannej akcii thajských futbalistov len povedal, že Muskova ponorka bola len jeho PR a nefungovala by v jaskyni.

Britský potápač Vern Unsworth pozná thajskú jaskyňu Tham Luang ako málokto na svete. Práve jeho vedomosti o tomto jaskynnom systéme, kde na vyše dvoch týždňov uviazlo dvanásť mladých futbalistov a ich tréner, boli kľúčové pri ich minulotýždňovej záchrane.

Finančný maklér Unsworth (63) žije v Thajsku už dlhšie, výskumom tejto jaskyne na severe krajiny strávil niekoľko rokov. Pozná všetky jej zákutia a podľa záchranárov výraznou mierou pomohol pri rýchlom zostavení špičkového záchranného tímu, ako aj pri samotnej záchrannej akcii. Pred júlovou akciou sa podieľal na viacerých podobných hrdinských činoch, ale nikdy nie v takomto rozmere.

Unsworth, rodák z britského mesta St Albans (grófstvo Hertfordshire), si pozornosť médií získal v nedávnom rozhovore pre CNN. V ňom označil plán šéfa Tesly a SpaceX Elona Muska zachrániť 12 mladých futbalistov a ich trénera pomocou miniponorky vyrobenej jeho firmou za „PR ťah“, ktorý nemal žiadnu šancu na úspech, pretože by neprešla ani cez prvých 50 metrov jaskyne.

„Svoju ponorku si môže strčiť tam, kde to bude bolieť. Musk nemal šajnu o tom, ako vyzerá jaskynný prechod,“ dodal Unsworth. Novinár sa však nedal odbiť a argumentoval tým, že Musk aj fyzicky bol v jaskyni a teda by mal vedieť o jej rozmeroch. Unsworth však kontroval: „A bol vyzvaný, aby odtiaľ okamžite odišiel.“

Na tieto slová reagoval samotný Musk v nedeľu na twitteri: „Vytvoríme video, ako sa ponorka plaví až do jaskyne číslo 5, žiadny problém. Prepáč, ty pedofil (pedo guy), naozaj si si o to koledoval.“

Musk kritizoval aj predtým

Jeden z najbohatších mužov sveta, ktorý je známy nekompromisnými postojmi voči novinárom a iným kritikom, po niekoľkých hodinách svoj tweet bez uvedenia dôvodu zmazal. Muska však na twitteri sleduje viac ako 22 miliónov ľudí, ktorí nešetrili negatívnymi reakciami na toto nepodložené obvinenie z pedofílie.

Mnohí mu písali, že je nezodpovedné a nebezpečné vznášať také závažné obvinenia a šíriť hanlivé urážky. Na tieto vyhlásenia však Musk reagoval po svojom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie