Denník N

Reprezentačný futbal čakajú veľké zmeny, dejiskami aj systémom turnajov

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Najbližšie majstrovstvá Európy bude hostiť 12 krajín, MS v roku 2026 si zahrá 48 tímov.

  • V Európe sa na jeseň začína Liga národov,
  • o dva roky sa majstrovstvá Európy uskutočnia v 12 krajinách,
  • MS 2022 v Katare sa skončia týždeň pred Vianocami,
  • na MS 2026 v USA, Kanade a Mexiku prvýkrát uvidíme 48 tímov (doteraz 32).

Liga národov

Hlavnou motiváciou pri vytvorení nového formátu bolo minimalizovanie často zbytočných prípravných zápasov a zároveň zvýšenie zisku z predaja televíznych práv.

Európska futbalová únia (UEFA) nový formát zavádza už od jesene 2018. Kým doteraz trvala kvalifikácia na MS či Euro rok a pol, po novom sa bude hrať iba počas jedného kalendárneho roka, v tomto prípade 2019.

Na jeseň 2018 sa uvoľnili tri asociačné termíny, v ktorých je šesť voľných termínov zápasov. Slováci odohrajú dva prípravné zápasy (5. septembra v Trnave proti Dánsku, 16. októbra v Štokholme proti Švédsku) a štyri zápasy Ligy národov.

Liga národov je však zaujímavá tým, že sa z nej dá postúpiť priamo na majstrovstvá Európy 2020. Stačí vyhrať našu skupinu (alebo dúfať, že tímy pred nami postúpia z kvalifikácie) v rámci „Ligy B“ a uspieť v play-off, ktoré sa bude konať v marci 2020.

Samotná Liga národov je rozdelená na štyri ligy podľa koeficientu, Slováci patria do „Ligy B“. Jednotlivé ligy sú potom rozdelené na štyri skupiny. Slovákom do „Skupiny 1“ vyžrebovali Ukrajinu a Česko. S každým súperom Slováci odohrajú zápas doma aj vonku.

Víťaz skupiny sa posunie o úroveň vyššie a v roku 2020 si zahrá v „Lige A“ s najlepšími európskymi tímami. Najhorší z našej skupiny zostúpi do „Ligy C“.

Víťazi jednotlivých skupín v rámci líg zabojujú o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie