Denník N

Prečo vaši nepriatelia zomierajú? Americký novinár mal na ruského prezidenta tvrdšie otázky ako Trump

Putina griloval novinár Fox News Chris Wallace. Foto – TASR/AP
Putina griloval novinár Fox News Chris Wallace. Foto – TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ STREDA, 8:54: Trump opravil svoj výrok, v ktorom nepodporil americké tajné služby.

Boli to otázky, aké Vladimir Putin nedostáva často. Pri viacerých z nich sa zapotil.

Chris Wallace, moderátor americkej televízie Fox News, dostal po helsinskom samite v pondelok pol hodinu na rozhovor s ruským prezidentom, ktorý dal americkým médiám interview naposledy v roku 2017.

Kde zabili Kennedyho?

Nešlo o žiadne mäkké otázky. Wallace sa ho pýtal, či Rusi ovplyvnili americké voľby v roku 2016, ako to tvrdia americké spravodajské služby. Putin to poprel, rovnako aj to, že Rusi majú kompromitujúce materiály na Trumpa.

Wallace mu chcel odovzdať papiere s obvineniami voči dvanástim ruským tajným agentom, ktorých v USA obvinili z miešania sa do volieb minulý týždeň. Putin sa dokumentov nedotkol a povedal novinárovi, aby ich položil na stôl.

Novinár sa prezidenta pýtal aj na bombardovanie civilistov v Sýrii zo strany ruského letectva, tiež ho zaujímalo, prečo je na videu o nových ruských raketách ukázané, že strely mieria na americkú Floridu blízko sídla Donalda Trumpa Mar-a-Lago.

„Nie je tam napísané, že to je Florida,“ oponoval Putin, hoci porovnanie máp hovorí jasne.

Snáď najtvrdšia otázka prišla ku koncu. Wallace sa ruského prezidenta spýtal, prečo toľko ľudí, ktorí sú proti Putinovi, skončí mŕtvych alebo skoro mŕtvych. Spomenul prípad bývalého agenta Sergeja Skripaľa z tohto roku, ktorého otrávili novičokom v Británii (útok prežil), či ruského politika Borisa Nemcova, ktorého zabili v roku 2015 kúsok od Kremľa.

„Všetci máme politických

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie