Denník N

Sagan opäť bodoval a v popredí zvládol aj 11-kilometrové stúpanie, prvú horskú etapu vyhral Alaphilippe

Foto – AP/Peter Dejong
Foto – AP/Peter Dejong

Peter Sagan zvýšil náskok v bodovacej súťaži, pred Gaviriom vedie o 101 bodov.

Ani Alpy nezastavili Petra Sagana v zbieraní bodov do súťaže o zelený dres. Sagan od úvodu desiatej etapy vyvíjal veľkú aktivitu, podarilo sa mu dostať sa do úniku a na šprintérskej prémii si pripísal plný počet 20 bodov.

Sagan je v tomto ohľade jedinečným cyklistom – kým jeho šprintérski súperi mali problémy hneď v úvode etapy, on bol schopný získať ďalšie body. Jeho náskok v bodovacej súťaži po dnešku narástol už na 101 bodov.

Poradie bodovacej súťaže po desiatej etape:

  1. Peter Sagan (SR/Bora – Hansgrohe) – 319 bodov
  2. Fernando Gaviria (Kol./Quick-Step Floors) – 218 bodov
  3. Dylan Groenewegen (Hol./LottoNL-Jumbo) – 132 bodov
  4. Alexander Kristoff (Nór./UAE Team Emirates) – 129 bodov
  5. André Greipel (Nem./Lotto Soudal) – 106 bodov

Sagan dokázal v popredí úniku prejsť aj cez tiahle jedenásťkilometrové stúpanie na Col de la Croix Fry s priemerným sklonom 7 percent.

Jeho výkony v horách sú obdivuhodné najmä preto, že ako šprintér či klasikár váži aj o desať kilogramov viac než špecialisti na kopce. Tí navyše celý život trénujú iným spôsobom, no Sagan je im schopný v určitých úsekoch horských etáp sekundovať.

S vedúcimi pretekármi definitívne stratil kontakt až v ďalšom stúpaní na Montée du Plateau des Glières. V tom čase však už väčšina ostatných šprintérov strácala kontakt s pelotónom. Sagan napokon prišiel do cieľa na 115. mieste so stratou 26 minút a 29 sekúnd.

Prvú horskú etapu vyhral z úniku Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), ktorý si zajtra zároveň oblečie bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

Žltý dres si trochu prekvapivo udržal Greg Van Avermaet (BMC), ktorý si ho na ďalší deň zaistil účasťou v úniku a štvrtým miestom. Aj keď na Tour ukazuje výbornú formu, z dlhodobého hľadiska pre favoritov celkového poradia nepredstavuje hrozbu.

Favoriti celkového poradia dnes jazdili prevažne neutrálne a nesnažili sa zbytočne plytvať silami. Tím Sky však v záverečnom zjazde zvýšil tempo a získal niekoľko cenných sekúnd na svojich konkurentov (Zakarin, Majka, Mollema, Jungels, Uran).

Celkové poradie po desiatej etape:

  1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 40:34:28
  2. Geraint Thomas (VB/Sky) +0:02:22
  3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +0:03:10
  4. Jakob Fuglsang (Dán./Astana Pro Team) +0:03:12
  5. Bob Jungels (Lux./Quick-Step Floors) +0:03:20
  6. Chris Froome (VB/Sky) +0:03:21
  7. Adam Yates (VB/Mitchelton-Scott)
  8. Mikel Landa (Šp./Movistar)
  9. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) +0:03:27
  10. Primož Roglič (Slo./LottoNL-Jumbo)

Priebeh etapy:

V prvej alpskej etape sa od začiatku pretekalo vo veľkom tempe, o ktoré sa pričinil aj Peter Sagan. Podarilo sa mu dostať sa do úniku a na šprintérskej prémii, ktorá ležala už na 29. kilometri, si opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži. Šprintoval ako prvý a získal plný počet 20 bodov.

V úniku sa ocitlo dohromady 21 jazdcov: Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Peter Sagan, Lilian Calmejane, Serge Pauwels, Daryl Impey, Jon Izagirre Insausti, Amael Moinard, Guillaume Martin, Julian Alaphilippe, Tony Gallopin, Tom Jelte Slagter, Arthur Vichot, Robert Gesink, Rudy Molard, Rein Taaramäe, Thomas Degand, David Gaudu, Jack Bauer, Lukas Pöstlberger, Elie Gesbert.

Skupina sa rozpadla po prvom ťažkom stúpaní Col de la Croix Fry, tempo sa stupňovalo najmä aktivitou cyklistov, bojujúcich o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Peter Sagan strácal kontakt s najlepšími počas stúpania na Montée du Plateau des Glières, do ďalších horských etáp sa mu však budú ušetrené sily hodiť.

Únik sa postupne vyformoval na 18 jazdcov, ktorí si vypracovali náskok približne osem minút a spolu prišli aj k záverečným dvom stúpaniam. Z pôvodného úniku chýbali Sagan, Pöstlberger a Bauer.

Väčšie selekcie prebehli na posledných dvoch stúpaniach, 30 kilometrov pred cieľom už na čele jazdili osamotení Taaramäe a Alaphilippe. Francúz Julian Alaphilippe bol v záverečnej kombinácii stúpaní a zjazdov jasne najsilnejší a do cieľa prišiel sám. Dosiahol svoje prvé víťazstvo na Tour de France.

Výsledky desiatej etapy:

  1. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 4:25:27 hod.
  2. Ion Izaguirre (Šp./Bahrain Merida) +1:34
  3. Rein Taaramäe (Est./Direct Énergie) +1:40
  4. Greg van Avermaet (Bel./BMC) +1:44
  5. Serge Pauwels (Bel./Dimension Data) +1:44
  6. Lilian Calmejane (Fr./Direct Énergie) +2:24
  7. Daniel Martin (Ír./UAE Emirates) +3:23
  8. Primož Roglič (Slo./LottoNL-Jumbo) +3:23
  9. David Gaudu (Fr./Groupama – FDJ) +3:23
  10. Geraint Thomas (VB/Sky) +3:23

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie