Denník N

Kiskov bezpečnostný expert: Trumpovi sme hovorili o nákupe stíhačiek aj o zvyšovaní peňazí na armádu

Peter Bátor pracuje od roku 2015 v prezidentskej kancelárii, Kisku minulý týždeň sprevádzal aj na samite NATO. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Bátor pracuje od roku 2015 v prezidentskej kancelárii, Kisku minulý týždeň sprevádzal aj na samite NATO. Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Bátor hovorí, že médiá si v posledných dňoch všímali hlavne výstupy Donalda Trumpa a už menej sa venovali dôležitým rozhodnutiam v NATO, ktoré sa týkajú aj Slovenska.

Bezpečnostný expert Peter Bátor je jedným z najbližších spolupracovníkov prezidenta Andreja Kisku. V rozhovore pre Denník N okrem iného hovorí:

  • o čom sa rozprával prezident Kiska s Donaldom Trumpom,
  • či na samite NATO rezonoval slovenský nákup stíhačiek F-16,
  • na čo podľa neho zabudli médiá, keď sa venovali Trumpovi,
  • či je múdre zvyšovať rozpočet ministerstvu obrany, ktoré riadi SNS,
  • aké má výhrady k doterajšiemu výberu amerických lietadiel F-16.

Donald Trump má za sebou európske turné. Stretol sa aj so slovenským prezidentom?

Áno, zhovárali sa niekoľkokrát počas samitu NATO v Bruseli. Takéto samity ponúkajú príležitosť pre rôzne formálne i neformálne schôdzky.

Aj sa rozprávali o niečom zásadnom, alebo to bol iba zdvorilostný „small talk“?

Nebolo to klasické oficiálne stretnutie, kde by sedeli len oni dvaja za stolom a rokovali. Stretli sa pred slávnostnou večerou. Donald Trump vchádzal do miestnosti, zastavil sa pri Andrejovi Kiskovi a nejaký čas sa s ním rozprával. Vedel, kto to je, vedel, že sú témy, ktoré rezonujú medzi USA a Slovenskom a je možné o nich hovoriť.

Samit NATO začal minulý týždeň práve v deň, keď slovenská vláda schválila nákup amerických stíhačiek F-16. Takúto vec asi nezabudol Kiska Trumpovi spomenúť.

Prirodzene, išlo o vhodnú príležitosť. Rozhovor slovenského a amerického prezidenta sa však netočil len okolo stíhačiek. Prezident Kiska zopakoval, čo hovoril už vo svojom príhovore pred ostatnými, že slovenská vláda schválila záväzok navýšiť do roku 2024 náš obranný rozpočet na dve percentá HDP. A tiež hovorili o tom, že je strategicky dôležité udržiavať blízke a dobré vzťahy medzi Európou a Amerikou i medzi Slovenskom a USA.

Navýšenie obranného rozpočtu a nákupy modernej techniky sú presne tým, čo od európskych členov NATO požaduje aj Trump. Ocenil Kiskove slová?

Donald Trump ocenil to, že Slovensko sa bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie