Denník N

Stačí iba šesť minút, aby zomrel pes v rozhorúčenom aute

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Keď sa pes prehrieva, má tendenciu zaliezať, ťahať sa na vôdzke a líhať si. Hľadá si tieň. Najdôležitejším príznakom je však frekvencia dychu – pes rýchlo ventiluje a má veľmi zväčšený jazyk, vraví veterinár Július Kocúr.

Vysoké teploty, ktoré v ostatných dňoch zasiahli celú zemeguľu, sužujú nielen ľudí, ale aj našich štvornohých maznáčikov, psov.

Biologička Jan Hooleová a jej kolega Daniel Allen, obaja z Keele University, pre The Conversation napísali, že ak telesná teplota psa stúpne nad 41 stupňov, hrozí, že zviera dostane úpal.

Výskumy ukazujú, že „to prežije iba polovica psov“.

Normálna teplota dospelého psa nameraná v konečníku je do 39 stupňov.

Ako poznáme, že sa pes prehrieva

Bratislavský veterinár Július Kocúr pre Denník N vysvetlil, aké príznaky si máme na psovi všímať, aby sme odhalili, či sa jeho organizmus prehrieva. „Taký pes vyzerá, že je viac unavený. Má tendenciu zaliezať, ťahať sa na vôdzke a líhať si. Hľadá si tieň. Najdôležitejším príznakom je však frekvencia dychu – pes rýchlo ventiluje a má veľmi zväčšený jazyk.“

Keď vidíme, že sa organizmus psa prehrieva, veterinár Kocúr radí, aby sme psa zobrali na chladnejšie miesto a ochladzovali ho, napríklad namočeným uterákom. „No nie celého, aby nedostal šok. Chlaďte predné a zadné končatiny, po lakte a kolená. Hlavu nikdy nechladiť studenou vodou, aby neprišlo k nepríjemnému skratu.“ 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie