Denník N

Ženy, ktoré popularizujú vedu na YouTube, sú vystavené sexistickým a nenávistným komentárom

Videá Emily Graslieovej o vede (kanál Brain Scoop) odoberá na YouTube skoro pol milióna ľudí. Reprofoto - YouTube
Videá Emily Graslieovej o vede (kanál Brain Scoop) odoberá na YouTube skoro pol milióna ľudí. Reprofoto – YouTube

Popularizátorka vedy Emily Graslieová si myslí, že diskusná sekcia na YouTube nie je postavená tak, aby podporovala zmysluplnú debatu. Nevhodné komentáre odrádzajú ženy od popularizácie vedy.

Emily Graslieová z Fieldovho múzea v Chicagu, autorka vynikajúceho vedecko-popularizačného kanála na YouTube s názvom Brain Scoop, sa pred pár rokmi posťažovala, že mnohým ľuďom záleží viac na jej vzhľade ako na kvalite vedeckého obsahu.

V diskusii pod jej videami sa objavujú aj takéto komentáre: „Konečne som videl jej telo. Bože. Žena nemôže byť viac sexy ako Emily. Ak budeš niekedy skúmať v Patagónii v Argentíne, napíš mi, zaplatím ti celú cestu, len aby som sa na teba mohol pozerať.“

Alebo: „Povedali by ste, že toto je práca pre mužov, nie pre krásky.“

Graslieová označuje také praktiky za šikanovanie a sťažuje sa, že odrádzajú ženy od toho, aby sa venovali vede a jej popularizácii.

Skúmali 23-tisíc komentárov

Či má Graslieová smolu na nevhodných divákov, alebo ide o trend, že ženy, ktoré na YouTube popularizujú vedu, sú viac ako muži vystavené sexistickým a inak nevhodným komentárom, overila Inoka Amarasekaraová a jej kolega Will Grant, obaja z The Australian National University.

Štúdia vyšla tento mesiac v časopise Public Understanding of Science.

„Veľa sa diskutuje o tom, či je YouTube pre ženy nepríjemným miestom,“ cituje The New York Times Amarasekaraovú, hlavnú autorku novej štúdie. „Chcela som vidieť, či také prostredia vplýva aj na popularizáciu vedy na YouTube a či je to niečo, čo by som mohla empiricky doložiť,“ dodala.

Dvojica autorov fyzicky skontrolovala viac ako 23-tisíc komentárov, ktoré ľudia napísali pod videami kanálov na popularizáciu vedy.

Zistili, že diváci niektorým autorkám odkázali aj toto:

„Je taká škaredá, že som sa skoro povracal. Fuj.“

„Zízal som na jej koz… chcel som povedať oči.“

„Vráť sa do kuchyne a sprav mi dvojitý sendvič.“

Emily Graslieová o sexizme na YouTube. Zdroj – YouTube

Ženy a muži vo vede

Autori v článku píšu, že ľudia si vedu stereotypne viac spájajú s mužmi, pretože veda má podľa nich rovnaké vlastnosti ako muži, napríklad rozvážnosť, zatiaľ čo ženy považujú za emocionálne a nestále. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie