Denník N

Viete, že Vangelis zložil hudbu aj k učebnici neurochirurgie?

Zabudnutý špeciálny projekt známeho skladateľa obsahuje desať hodín hudby.

Poznáte to. Počúvate hudbu, ktorá sa vám veľmi páči, napríklad Mozartov Koncert pre klarinet A dur, unáša vás niekam do čarovnej krajiny, a potom, po finále, v jednej chvíli všetko stíchne. Ihla sa zdvihne z platne a zamieri na držiak, alebo ak ste vo filharmónii, vy sa zdvihnete zo sedadla a zamierite do šatne. V hlave vám ešte znejú rajské tóny Mozartovej hudby a vy dostanete chuť vypočuť si niečo ďalšie od tohto autora, niečo nepoznané, čo ste ešte nepočuli, čo vás zavedie do novej úžasnej krajiny.

Pri Mozartovi to nie je až taký problém. Podľa Köchelovho zoznamu sa zachovalo niekoľko stoviek jeho skladieb. Spomínaný koncert má číslo 622. Vypočuť si a spoznať toľkú hudbu je úloha na celý život. (A to Mozart ju stihol za ten svoj vymyslieť a zapísať!)

Horšie je to s inými autormi. Takí Beatles vydali len 13 platní, keď rátame aj Yellow SubmarineMagical Mystery Tour. Potom nezostáva nič iné, len počúvať ich stále dokola. Pravda, je tu ešte aj záplava McCartneyho sóloviek, tá najnovšia má vyjsť v septembri, ale aj tie časom poznáte naspamäť.

Alebo taký Vangelis, vlastným menom Evángelos Odysséas Papathanassíou. Grécky hudobný skladateľ, ktorý nedávno oslávil 75. narodeniny. Vydal takmer 40 sólových albumov, nahral množstvo filmovej hudby, ale aj uňho nadišla chvíľa, keď som si mohol povedať – OK, už som počul všetko, nezostáva mi nič iné, len sa teraz do jeho krajiny vracať a objavovať, čo mi predtým uniklo. Poviem vám, stále je tam toho veľa. Vangelisova hudba nenudí ani na sté počutie.

A potom som objavil The Tegos Tapes… Predstavte si, že by sa našla partitúra neznámej Mozartovej opery. Čo opery! Niekoľkých opier! Asi taký pocit som mal, keď som na potulkách internetom naďabil na Tegosove kazety – hurá! Desať hodín novej Vangelisovej hudby. Zázrak! To mi napadlo ako prvé, ale skôr ako som si ich stihol vypočuť, zistil som, že je to ináč. Tá hudba nie je nová, len bola zabudnutá. Áno, aj súčasným autorom sa také niečo môže prihodiť.

Videokazety pre študentov

Ten príbeh sa začal pred takmer 30 rokmi v Aténach. Konkrétne na tamojšej klinike. Vangelis tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie