Denník N

Za týždeň padli dvaja ministri, ktorí odpisovali. Diplomovky však nie sú jediný Babišov problém

Andrej Babiš. Foto – TASR/AP
Andrej Babiš. Foto – TASR/AP

Babišovej vláde sa pred týždňom podarilo získať dôveru snemovne, no za krátky čas sa musí vyrovnať už s druhým odchodom ministra.

Dlhých 264 dní potreboval Andrej Babiš na to, aby jeho vláda získala dôveru v poslaneckej snemovni. Neprešiel ani týždeň od hlasovania a vláda už mení druhého ministra.

Ministerka spravodlivosti Taťána Malá od menovania prezidentom Zemanom vydržala vo funkcii iba trinásť dní. V utorok odstúpil aj minister práce Petr Krčál. Zaujímavé je, že v oboch prípadoch je dôvod rovnaký a nie úplne zvyčajný. Krčál aj Malá vo svojich záverečných prácach odpisovali.

„Už si ani nestíhame aktualizovať tabuľku,“ komentoval to líder opozičných Pirátov Ivan Bartoš.

Babiš: Dúfam, že ostatní majú diplomovky v poriadku

Sociálni demokrati už namiesto Krčála našli náhradu (Jana Maláčová), no odchod ďalšieho ministra podkopáva dôveru v Babišovu vládu. Jeho kabinet aj bez toho čelí veľkej kritike za to, že sa opiera o podporu komunistov. Nemenej dôležité je, že vláde šéfuje trestne stíhaný premiér.

Časť opozície aj komentátorov preto hovorí, že Krčálova kauza síce bola dôvodom na odstúpenie, no nepovažuje to za najpodstatnejší problém vlády. „Oveľa väčšie maslo na hlave má Babiš, trestné stíhaný v kauze Čapí hnízdo pre podozrenie z dotačného podvodu a poškodzovanie záujmov EÚ. Nehovoriac o jeho fatálnom konflikte záujmov a nevyjasnenej spolupráci s ŠtB. (…) a koľko nositeľov titulov RSDr. v dnešnej KSČM asi vo svojich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie