Denník N

Na Jakešovom prejave sa smejeme tridsať rokov. Ako vznikol kôl v plote a kto nahrávku poslal do Slobodnej Európy?

Prejav odvysielala televízia až po páde režimu.
Prejav odvysielala televízia až po páde režimu.

Nepresvedčivý prejav šéfa komunistickej strany sa stal v lete 1989 hitom, ktorý dokazoval úpadok komunistov. Ľudia sa na ňom smiali a vycítili, že režim melie z posledného.

Na jar a v lete 1989 komunistický režim v Československej socialistickej republike viditeľne strácal silu. V Prahe v januári počas takzvaného Palachovho týždňa protestovali proti neslobode tisíce ľudí, v lete z Nemeckej demokratickej republiky začali utekať na Západ aj cez Československo desaťtisíce ľudí. V Poľsku padol komunizmus už v júni, keď v prvých slobodných voľbách prevzala moc Solidarita, ktorá vznikla ako odborové hnutie.

Napätie v spoločnosti už vnímali aj ľudia z vedenia Komunistickej strany Československa (KSČ). Dôkaz o tom odvysielalo Rádio Slobodná Európa, v ktorom zverejnili hodinový prejav generálneho tajomníka KSČ Miloša Jakeša zo 17. júla 1989.

Ten sa prihováral straníckym funkcionárom na družstve v Červenom Hrádku na Plzeňsku a nahrala ho pri tom Československá televízia. Vo vysielaní sa však z prejavu objavilo len pár desiatok sekúnd

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie