Denník N

Evanjelikov a katolíkov pred 175 rokmi spojila spisovná slovenčina. Veľké zmeny sa v nej odvtedy neudiali

Moderná slovenčina vznikla na fare u Jozefa Miloslava Hurbana v Hlbokom. Foto - TASR
Moderná slovenčina vznikla na fare u Jozefa Miloslava Hurbana v Hlbokom. Foto – TASR

Jazykovedec Pavol Žigo hovorí, že kodifikácia slovenčiny bol fenomenálny krok, ktorý spojil Slovákov. Štúrovci sa dokázali dohodnúť s inou myšlienkovou skupinou, luteráni s katolíkmi, konzervatívci s progresivistami.

V júli uplynulo 175 rokov odvtedy, ako sa štúrovci na fare v Hlbokom dohodli na uzákonení spisovnej slovenčiny. S jazykovedcom Pavlom Žigom sme hovorili o tom, ako sa čosi také podarilo dosiahnuť, koľko ľudí vtedy vlastne vedelo čítať a písať a prečo slovenčina ani po stovkách rokov nezanikla a ani nezanikne. 

Ak by dnes žil Ľudovít Štúr, rozumel by nám?

Určite by dnešnému jazyku porozumel, pretože východisko, na ktorom spočíva dnešná spisovná slovenčina, bolo rovnaké. Gramatike aj hláskosloviu by porozumel, ale množstvo nových slov, ktoré za 160 alebo 170 rokov prenikli do slovenčiny, by preňho bolo niečím cudzím, lebo súvisia s rozvojom spoločnosti a s prvkami, ktoré vtedy ešte neexistovali.

Za asi najvýznamnejší míľnik v histórii slovenčiny sa považuje stretnutie Štúra, Hodžu a Hurbana na fare v Hlbokom v roku 1843. Tam sa štúrovci dohodli na tom, ako by mala vyzerať spisovná slovenčina. Bolo to už vtedy vnímané ako historický míľnik?

Z dnešného pohľadu, teda na začiatku 21. storočia, to možno označiť za historický zlom. Na to, aby sme to dokázali zhodnotiť aj spätne, si musíme uvedomiť množstvo vecí. Napríklad vtedy neexistovala žiadna inštitúcia, ktorá by sa starala o jazyk. Nebol žiaden ústav, úrad alebo škola. Druhá dôležitá vec je tá, že v štyridsiatych rokoch 19. storočia sa veľmi výrazne presadzoval romantizmus.

Prečo je toto dôležité?

Bol to nový umelecký smer, ktorý bol spätý nielen s výtvarným umením a hudbou, ale aj s literatúrou a jazykom. Základnou vlastnosťou romantizmu bola živá reč, ľudová pieseň. Nastal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie