Denník N

Testujú nás, ako si privykáme na krv

Vtedajší premiér a minister vnútra prišli povzbudiť policajtov z Moldavy nad Bodvou pár dní po tom, ako sa začalo vyšetrovanie ich zásahu v rómskej osade. Foto – TASR
Vtedajší premiér a minister vnútra prišli povzbudiť policajtov z Moldavy nad Bodvou pár dní po tom, ako sa začalo vyšetrovanie ich zásahu v rómskej osade. Foto – TASR

Keď prijmeme to, čo nám naznačujú politici, že imigranti či homosexuáli nie sú ľudia ako my a že možno vôbec nie sú ľudia, budeme pripravení na príchod fašizmu.

Írsky spisovateľ Fintan O‘Toole píše, že zažívame dobu „predfašistickú“, že sme pokusnými králikmi v sérii testov, ktoré nás skúšajú z našej ochoty byť krutí. Niektoré testy sú úspešné, iné menej, ale trend je jasný: na krutosť sme pod vplyvom testov čoraz náchylnejší.

Fašizmus nemá plán, nie je to ideológia, ťaží len z ľudského sklonu k násiliu, a preto je nepriateľom demokracie, lebo tá naopak tento sklon tlmí na najnižšiu možnú mieru.

Nie je ľahké ľudí presvedčiť, aby sa vzdali úcty k ľudskému životu, ale nie je to nemožné. Ak má O‘Toole pravdu, tak sa nachádzame vo fáze testov, ktoré maju ľudí navyknúť na krv a pripraviť ich na príchod fašizmu.

Testy po slovensky

Deje sa to spontánne a Slovensko sa podobne ako mnohé iné krajiny stalo pre takéto testy laboratóriom. Ich podstatou je navyknúť nás na to, že násilie je normálne, ak je páchané na ľuďoch, ktorých nemáme považovať za ľudí.

Preto slovenskí politici používajú pojem imigranti či moslimovia: testujú tak našu ochotu nepovažovať ich za ľudí, ale za hordu nepriateľov. Úspešne nás takto testuje Robert Fico, ale aj mnohí ďalší.

Testujú nás aj na našom vzťahu k homosexuálom. Keď Richard Sulík povie, že „keby tu žili len homosexuáli, zanikneme v priebehu jednej generácie“, testuje našu ochotu považovať ich za nepriateľov, ktorí chcú vykastrovať národ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie