Denník N

Trump nám pripomína, že demokracia stojí na inštitúciách, nie na osobnostiach

Týždeň v zahraničnej politike USA. Karikatúra – Paresh Nath, The Khaleej Times, Spojené arabské emiráty/Caglecartoons.com
Týždeň v zahraničnej politike USA. Karikatúra – Paresh Nath, The Khaleej Times, Spojené arabské emiráty/Caglecartoons.com

Americký prezident má obrovskú moc, nakoniec však, našťastie, aj v USA o najdôležitejších veciach rozhodujú kongres a súdy.

Než sa začneme vyškierať Američanom pre ich prezidenta, ktorý sa už dva dni snaží svet presvedčiť, že nemyslel to, čo v skutočnosti povedal, pripomeňme si, že sú na tom stále oveľa lepšie, ako my. Nám po prejave Andreja Danka ani druhý deň nikto nevysvetlí, čo vlastne chcel šéf SNS povedať, a sme tak odsúdení na večnosť tápať v temnote.

Ešte šťastie, že Danko je z hľadiska svetového diania iba štípancom na zadku blchy. Inak by sa tento svet definitívne prepadol do chaosu.

Trump nemá rád inštitúcie, tobôž nie inštitúcie demokratického a právneho štátu, ktoré ho obmedzujú. On verí v silu osobnosti, hlavne tej vlastnej. Myslí si, že sa všetko dá vyriešiť tým, že sa s niekým stretne, naviaže s ním osobný vzťah, prevezie ho a dohodne s ním (pre Trumpa výhodný) obchod.

Samity, ako ten s Putinom, však potvrdzujú presný opak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie