Denník N

Najlepšie pôrodnice sú v Trenčíne, Martine a Petržalke. Odborníci chcú menej pôrodníc

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Máme nemocnice, kde sa ročne narodí menej ako 300 detí, teda menej ako jedno dieťa za deň. Ako o bezpečnej sa hovorí o hranici 500 pôrodov.

Aj keď vlani počet pôrodov narástol – o takmer 450 oproti roku 2016 –, sú niektoré pôrodnice, v ktorých sa nenarodilo ani 300 detí. Celkovo sa za minulý rok narodilo viac ako 57-tisíc detí. Najviac vzrástol počet pôrodov v Bratislavskom a Košickom kraji.

V priemere pripadá na jednu pôrodnicu 1084 pôrodov za rok. V počtoch pôrodov sa jednotlivé pôrodnice líšia – od 298 pôrodov v Revúcej po 3361 v Bratislave-Petržalke.

Nízky počet pôrodov pritom môže byť nebezpečný. V zahraničí sa za bezpečnú hranicu považuje 500 pôrodov za rok. U nás sa zvažuje zavedenie minimálne 360 pôrodov ročne. Pôrodnice ako Revúca (298), Snina (334) či Svidník s 352 pôrodmi by tak o pôrodnicu prišli, ak by nevedeli prilákať viac rodičiek. Napríklad pôrodnica v Kráľovskom Chlmci by mohla mať problém tiež, vlani tam bolo len 364 pôrodov.

Na druhej strane sú veľké bratislavské pôrodnice, v Petržalke bolo vlani 3361 pôrodov, v bratislavskom Ružinove 2800 a na Kramároch 2200. Nasleduje pôrodnica v Trenčíne s viac ako 2000 pôrodmi a Košice-Šaca s 1900.

Pôrodníci: Malo by byť menej pôrodníc

„Čo by sa stalo, keby sa zrušili niektoré pôrodnice? Nič,“ povedal prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Ján Danko z Univerzitnej nemocnice v Martine. Ale bude to podľa neho bolestivé, lebo v našej spoločnosti je zložité zrušiť pôrodnicu. Dobrá pôrodnica by podľa neho mala mať od 3000 do 5-tisíc pôrodov a pôrodnica, ktorá má menej ako tisíc pôrodov, môže mať podľa neho problémy z pohľadu bezpečnosti.

„Sme jediná pôrodnica, ktorá by to splnila,“ hovorí Miroslav Borovský z Univerzitnej nemocnice v Bratislave, konkrétne v Petržalke na Antolskej. Je to najväčšia pôrodnica na Slovensku. „Ako môže byť personál pripravený na komplikácie, ak robí jeden pôrod denne?“ pýta sa Borovský, ktorý je aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva.

Stratégiu rozdelenia nemocníc, ktoré predstavilo ministerstvo zdravotníctva, chvália. Je podľa nich dôležité určiť nie to, aby sa povedalo, ktoré pôrodnice by mali zaniknúť, ale mali by sa určiť pravidlá, ktoré musia splniť.

Kto vyhral

Najlepšie pôrodnice sú podľa odborného hodnotenia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, v Univerzitnej nemocnici v Martine a v bratislavskej univerzitnej nemocnici v Petržalke na Antolskej. Rebríčky hodnotenia matkami a odborníkmi zverejňuje inštitút HPI a portál rodinka.sk už sedem rokov.

Podľa hodnotenia matiek dopadla najlepšie pôrodnica v Univerzitnej nemocnici v Martine, potom v nemocnici v Spišskej Novej Vsi a na treťom mieste skončila súkromná nemocnica GPN Koch v Bratislave. Na otázky v dotazníku odpovedalo za posledný rok takmer 3000 matiek, za sedem rokov ich vyplnilo dotazník viac ako 25-tisíc.

Matky najviac oceňujú odbornosť personálu, to, že môže byť pri pôrode sprevádzajúca osoba, a vybavenie pôrodnice. Na druhej strane sú nespokojné najmä s tým, že so svojím dieťaťom nemohli byť hneď po pôrode, ale aj s predpôrodnou prípravou a podporou dojčenia.

Hľadajú podporu

Aj keď sa podľa tvorcov rebríčka hodnotenie matiek zlepšuje, stále sú dve oblasti, kde by sa pôrodnice mali zlepšiť. „Ženy v pôrodniciach volajú po väčšej podpore, po pomoci v novej životnej situácii. Nie sú spokojné s predpôrodnou prípravou, ktorá nie je kvalitná alebo nie je v pôrodniciach vôbec. Rovnako im chýba podpora dojčenia. Volajú teda po čase, ktorý by im bol niekto v našich pôrodniciach ochotný kvalitne venovať,“ povedala šéfredaktorka portálu rodinka.sk Eva Pavlíková.

Druhá vec, ktorá je hodnotená veľmi zle, je bonding, teda možnosť stráviť čas so svojím dieťaťom hneď prvé dve hodiny po pôrode.

„S výnimkou piatich pôrodníc

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pôrody

Slovensko

Teraz najčítanejšie