Denník N

Autori veľkého plánu pre nemocnice: Keby sme sa riadili len počítačom, do Ilavy by sme dali najšpičkovejšiu nemocnicu

Michal Štofko a Martin Smatana (zľava). Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Štofko a Martin Smatana (zľava). Foto N – Vladimír Šimíček

Pôrodnica by mala robiť aspoň 360 pôrodov ročne, inak to nie je bezpečné. Takýto minimálny počet by sa mal zaviesť v reforme nemocníc.

Pred týždňom ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská s premiérom Petrom Pellegrinim ohlásili, že chcú do roku 2030 výrazne zmeniť fungovanie nemocníc. Ako by mala reforma vyzerať, ako vznikla, ako budú rozdelené nemocnice a kedy sa to stane hovorí šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana a šéf stratégie tohto inštitútu Michal Štofko. 

V analýze, z ktorej pri reforme vychádzate, bolo napísané, že nemocníc prvého typu má byť 45, druhého typu má byť desať a tri národné centrá. Sedí to?

Smatana: Nebudeme definovať počty nemocníc, ale pravidlá, ktoré musia splniť. Ak splnia podmienky, môže byť nemocníc prvého typu aj 85. Ale pri 45 nemocniciach má 91 percent obyvateľov nemocnicu prvého typu do 30 minút, ale ak ich bude viac, nemáme s tým problém. Z analýzy vyplýva, že ak máme viac ako 45 nemocníc, neprináša to dostupnosť. Ak máme päť nemocníc, 34 percent Slovákov má dostupnú starostlivosť do 30 minút. Ak máme 45 nemocníc, je to 90 percent a ak ich je 65, tak je to 91 percent. Pri tomto prepočte nerátame so zlepšením cestnej siete. 92-percentné pokrytie do 30 minút je jedna z najlepších dostupností v Európe. Máme veľmi hustú sieť.

Štofko: Ale to neznamená, že ideme zatvárať nemocnice, ale môžu fungovať inak – napríklad môžu mať lôžka pre dlhodobo chorých. Čakáme, že sa aj lokálne nemocnice začnú na niektoré výkony špecializovať. Začali by robiť nejaké výkony viac, a iné zas prestanú robiť.

V analýze je mapa, kde sú zakreslené aj mestá, kde by mali byť nemocnice druhého typu. S tou sa stotožňujete?

Štofko: Nečakáme,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie