Denník N

Bozkávanie a objímanie športových redaktoriek nie je milé ani normálne, je to obťažovanie

Redaktorka Daniela Hajčáková počas živého vysielania z majstrovstiev sveta vo futbale. Reprofoto RTVS.
Redaktorka Daniela Hajčáková počas živého vysielania z majstrovstiev sveta vo futbale. Reprofoto RTVS.

Redaktorka Hajčáková, ktorú bozkávali francúzski fanúšikovia počas priameho prenosu, hovorí, že zasiahli do jej osobnej zóny a cítila sa nepríjemne.

Finálový zápas majstrovstiev sveta vo futbale. Francúzi oslavujú titul. Medzi rozradostenými fanúšikmi stojí redaktorka RTVS Daniela Hajčáková a v priamom prenose sa snaží sprostredkovať bujarú atmosféru slovenským divákom. Fanúšikovia okolo nej skáču, objímajú ju a bozkávajú. Na prvý pohľad ide len o nevinné, pre niekoho možno milé gesto a prejav úprimnej radosti.

V skutočnosti Hajčáková fanúšikom nedala povolenie na objatia ani na bozky. Športové redaktorky v zahraničí sa na sexuálne obťažovanie zo strany fanúšikov snažia upozorniť už aj cez kampaň. Podľa odborníčky je to dôsledok toho, že žijeme v spoločnosti, v ktorej je obťažovanie žien normálne.

Prosím ťa, už ma nenechávaj samú

Hajčáková nie je športovou redaktorkou, ale vyslanou reportérkou RTVS v Bruseli, aj preto bola jej skúsenosť zo športových osláv prvá. Rozumie, že sa fanúšikovia zabávali, ale bozky sú pre ňu za čiarou.

„Je to priveľký zásah do mojej osobnej zóny a situácia, v ktorej som sa ocitla, pre mňa nebola príjemná,“ opisuje svoje pocity z prenosu Hajčáková.

Športová redaktorka RTVS Oľga Hamadejová hovorí, že takú situáciu, v akej bola Hajčáková, nezažila, ale keď to videla, cítila zlosť. „Športové prostredie je špecifické, niekedy ovplyvnené alkoholom a najmä veľmi emotívne. Fanúšikovia majú pocit, že si môžu dovoliť viac. Netýka sa to len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Slovensko, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie