Denník N

Má rada zbrane a verila v úspech Trumpa. Kto je Ruska, ktorú FBI obvinila zo sprisahania

Maria Butinová (29) je obvinená zo sprisahania a z toho, že pracovala ako neoznačená ruská agentka. Foto - TASR/AP
Maria Butinová (29) je obvinená zo sprisahania a z toho, že pracovala ako neoznačená ruská agentka. Foto – TASR/AP

Čakám na ďalšie rozkazy, napísala Maria Butinová svojmu mentorovi počas noci, keď zvolili amerického prezidenta. FBI ju viní, že je neoznačená ruská agentka.

Len deň pred tým, ako Donald Trump pred Vladimirom Putinom odmietol povedať, že sa Rusi miešali do amerických volieb, zatkla americká FBI istú ruskú občianku. Volá sa Maria Butinová, má 29 rokov a obvinili ju z toho, že je neoznačená ruská agentka, ktorá sa snažila ovplyvniť americkú politiku v ruský prospech. Riadiť ju mal významný ruský politik blízky režimu.

V stredu súd vo Washingtone uznal, že je veľké riziko, že utečie, a nariadil jej zostať vo väzbe. Čelí dvom obvineniam. Zo sprisahania a z toho, že sa ako ruská agentka neregistrovala. Podľa zákona z roku 1938 sa človek či organizácia, ktorá lobuje v prospech cudzej krajiny, musí v USA registrovať.

Butinová nečelí obvineniam zo špionáže a jej prípad nesúvisí s vyšetrovaním prepojenia Rusov na Trumpovu kampaň, ktoré vedie Robert Mueller.

„Podľa dôkazov prišla Butinová do USA, aby pracovala pre Ruskú federáciu,“ píše sa v obžalobe.

Butinová so svojím mentorom „podnikla kroky, aby zlepšila vzťah medzi americkými politikmi s cieľom vytvoriť súkromné, ako ich označila ona sama, utajené komunikačné spojenia. Tie mohli byť používané Ruskou federáciou na preniknutie k ľuďom, ktorí rozhodujú, aby pretláčali agendu Ruskej federácie“.

Má rada zbrane

Maria Butinová pochádza zo Sibíri. Ako raz povedala, otec, ktorý vlastnil firmu na výrobu nábytku, ju naučil loviť a strieľať. Pre ruský časopis GQ v roku 2014 v profilovom rozhovore doplnenom o odvážne fotografie povedala, že už v detstve ju fascinovalo, keď otec rozoberal zbrane.

Vzťah k zbraniam jej zostal aj v dospelosti. Po vyštudovaní politológie na miestnej univerzite založila spoločnosť na predaj nábytku, no po roku podľa portálu Meduza ako 22-ročná odišla do Moskvy. Firmu predala a začala sa venovať marketingu. Zároveň založila organizáciu, ktorá podporovala držbu zbraní a bola akousi ruskou verziou americkej Národnej streleckej asociácie (NRA), jednej z najvplyvnejších lobistických skupín v Amerike, ktorá dáva veľa peňazí najmä republikánskym politikom.

Od roku 2011 robila asistentku vplyvnému ruskému senátorovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie