Denník N

Africké nádeje. K storočnici Nelsona Mandelu

V Juhoafrickej republike si pripomínali sté výročie narodenia Nelsona Mandelu. S prejavom vystúpil aj Barack Obama. Foto – TASR/AP
V Juhoafrickej republike si pripomínali sté výročie narodenia Nelsona Mandelu. S prejavom vystúpil aj Barack Obama. Foto – TASR/AP

Tento africký právnik sa neuchýlil k politike odplaty a nenávisti voči bielym nacionalistom, ale k formovaniu „dúhového národa“, založeného na ústavnosti a zapojení do procesu vytvárania globálnej spravodlivosti.

Autor je poslancom Európskeho parlamentu

Namiesto úžitkových predmetov, ktoré si môžeme na účet Európskeho parlamentu vyrobiť, rozhodol som sa radšej pre osvietené brožúrky o činnosti parlamentu a o mojich myšlienkach a zámeroch. A tak v prvej takejto „skladačke“ mám aj galériu mojich hrdinov. Sú traja.

Emanuel Lehocký, zakladateľ slovenskej sociálnej demokracie a jeden z tvorcov Martinskej deklarácie, ktorej 100. výročie si práve – akosi v tichosti – pripomíname a ktorou sa Slovensko definitívne odtrhlo od Uhorska a nastúpilo svoju republikánsko-demokratickú cestu.

Willy Brandt, a nie veru pre jeho „východnú politiku“, ale predovšetkým pre odvážne oslobodenie sociálnej demokracie zo staromilskej „proletárskej“ politiky, pre jej premenu na progresívnu silu modernizácie. No a nepochybne za jeho kľúčovú rolu v revitalizácii portugalských a španielskych socialistov. V Portugalsku to zastavilo prevzatie moci komunistami a v Španielsku nástup Francových pokračovateľov a nasmerovalo obe krajiny na cestu do Európskej únie.

A Nelson Mandela! Kultivovaný, ale rázny bojovník proti apartheidu, ktorý strávil v afrických trestniciach 27 rokov, tú na Roben Island som navštívil. (Iba mimochodom, perverzne fascinujúcim faktom tu bolo dietetické a kalorické delenie stravy podľa „rasy“: iné prídely tuku, cukrov a minerálov mali čierni, bieli a farební podľa rasových výskumov financovaných vládnymi holandsko-britskými nacionalistami.)

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie