Denník N

Chlapca zachránili po piatich dňoch spod trosiek, prežil bez zranení

15-ročný Pemba Tamang prežil pod troskami päť dní, Foto - AP
15-ročný Pemba Tamang prežil pod troskami päť dní, Foto – AP

Počet obetí stúpol na 6200, nádej na to, že záchranári nájdu ešte niekoho živého, je už minimálna. Ešte včera však spod trosiek vytiahli dvoch.

Až 6204 obetí si vyžiadalo sobotňajšie silné zemetrasenie v Nepále. Zranených je ďalších najmenej 13 932 ľudí. Oznámili to nepálske úrady.

Premiér však povedal, že počet obetí by mohol stúpnuť až na 10-tisíc. Najsilnejšie zemetrasenie v oblasti v roku 1934 si vyžiadalo 8500 mŕtvych.

Zemetrasenie zničilo podľa OSN viac než 130-tisíc domov, ďalších 85-tisíc poškodilo. Celkovo katastrofa zasiahla až osem miliónov ľudí z celkového počtu 28 miliónov obyvateľov.

Nádej, že by pod troskami mohli záchranári nájsť ešte niekoho živého, pomaly pohasína. Pátracie a záchranné akcie sa pomaly končia.

Ešte vo štvrtok záchranári našli dvoch živých.

Pomôcť môžete aj vy.

Človek v ohrození vyhlásil zbierku SOS Nepál: č. účtu SK1711000000002621182213

Magna deti v núdzi – sms v tvare NEPAL na číslo 836 

Päť dní ležal 15-ročný chlapec pod troskami domu.  Foto - TASR/AP
Päť dní ležal 15-ročný chlapec pod troskami domu. Foto – TASR/AP

Päť dní pod troskami

Jedným z nich bol 15-ročný Pemba Tamang, ku ktorému sa záchranári snažili dostať dlhé hodiny. Jeden z policajtov pre New York Times opisuje, že chlapec bol pri vedomý a reagoval: „Poďakoval sa mi, keď som sa k nemu prvýkrát priblížil,“ povedal L. B. Basnet. „Povedal mi svoje meno, adresu, dal som mu trochu vody. Ubezpečil som ho, že sme už blízko. Bol veľmi vystrašený.“

Chlapec bol zakliesnený medzi dvoma betónovými doskami, celá operácia bola nebezpečná, pretože hrozilo prepadnutie ruín. Nakoniec sa ho nepálskym a americkým záchranárom podarilo vytiahnuť. Do poľnej nemocnice ho niesli za potlesku okolostojacich.

Chlapec bol takmer nezranený a už po krátkom čase porozprával novinárom, ako sa mu podarilo všetko prežiť.

„Obedoval som aj s priateľom a zrazu sa začalo zemetrasenie. Rozbehli sme sa po schodoch, ale steny sa začali rúcať a spadol strop. Niekedy som cítil otrasy, počul som buldozéry. Keď som uvidel svetlo, myslel som si, že mám halucinácie.“

Lekári boli prekvapení, v akom dobrom stave prežil päť dní pod ruinami bez vody a jedla. Považujú to za zázrak.

Potrebujú stany, lieky a vodu

Nepálska vláda, ktorú obviňujú z nečinnosti, oznámila, že poskytne 100-tisíc rupií (892 eur) postihnutým rodinám za každú obeť a ďalších 40-tisíc rupií (357 eur) na výdavky za pohreb.

Podľa ministerstva financií bude stáť rekonštrukcia domov, nemocníc, vládnych úradov a historických stavieb v prepočte najmenej 1,8 miliardy eur, informovala dnes agentúra Reuters.

Hlavnou úlohou však teraz zostáva pochovať mŕtvych, identifikovať nezvestných a postarať sa o milióny ľudí bez domova. Tí dnes spia po uliciach a v najbližších mesiacoch budú potrebovať pomoc vo forme stanov, vody, potravín a liekov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie