Denník N

Lance Armstrong nebol len podvodníkom. O najhoršom geste v histórii cyklistiky a zničených životoch

Foto - AP
Foto – AP

Hovoriť pravdu v ére Lancea Armstronga bolo to najhoršie, čo mohol pre seba a svoju rodinu cyklista urobiť. (archívny text z júla 2018)

Bola to bizarná scéna, ktorá nemala v histórii Tour de France obdobu. Talian Filippo Simeoni a päť ďalších málo známych jazdcov vyvinuli v 18. etape Tour de France 2004 obrovské úsilie, aby sa dostali do úniku. Keď sa im to konečne podarilo, z pelotónu vyrazil cyklista v žltom drese – Lance Armstrong.

Armstrong mal v tom čase už veľký náskok na čele celkovej klasifikácie, no aj keby ho nemal, pretekár v žltom drese a líder tímu sa v takom bezvýznamnom momente asi ešte nikdy nezdvihol zo sedla. To, čo prišlo o niekoľko sekúnd, je považované za jeden z najhorších prejavov arogancie v histórii športu.

Armstrong sa dostal k Simeonimu, potľapkával ho po chrbte a dohováral mu. Talian sa spolu s ním poslušne vrátil do pelotónu, čím Armstrong prekazil šance na úspech nielen jemu, ale ohrozil aj zvyšných cyklistov v úniku. Armstrong sa v pelotóne smial a gestom naznačil, že Simeoni bude mlčať. Všetko to urobil pred televíznymi kamerami a očami celého sveta.

Američan sa za Simeonim nevydal, aby kontroloval únik, ani preto, aby sa doň sám zapojil. Simeoni urobil podľa Armstronga vec, ktorú nemal – povedal pravdu o dopingu.

Mlč a nenechaj sa chytiť. Inak…

Filippo Simeoni nikdy nebol príliš známym jazdcom, vyhral dve etapy na španielskej Vuelte, a najviac ho preslávil práve incident s Lanceom Armstrongom. Simeoni bol podobne ako Armstrong klientom neslávne známeho doktora Michele Ferrariho, no v roku 2001 mal pozitívny dopingový test.

Na súde sa rozhodol povedať pravdu, svedčil proti Ferrarimu a uviedol, že mu predpisoval zakázané látky. Medzi cyklistami v tom období fungovalo nepísané pravidlo, takzvaná cyklistická omerta –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie